Monday, June 5, 2023

3. работилница за млади истражувачи за научна и публицистичка етика

Почитувани колешки и колеги,

Следејќи го досегашното искуство за успешно организирање на две научни работилници, со задоволство ја најавуваме третата заедничка MAAA-MЗMУ Работилница за млади научници за научна и публицистичка етика и пишување научни трудови. Работилницата ќе се одржи на 15.06.2023 г. (четврток) со почеток-пријавување од 8,30 ч. на Филозофскиот факултет, Универзитет Св. Кирил и Методиј-Скопје во Сала за седници на првиот спрат.

Многу е важно секој научник да развие вештини за научно пишување и објавување со цел да ги промовира неговите/нејзините истражувачки наоди и професионални активности. На многу млади научници им недостигаат информации за принципите на научната комуникација и публицистичката етика и им треба охрабрување за научно пишување поради недоволното знаење и вештини за да подготват солиден ракопис за да ги задоволат барањата на рецензентите и уредниците и да бидат прифатени за објавување во списанија со отворен пристап, особено во списанија на повисоко ниво и со фактор на влијание (IF).

Работилницата е наменета за млади научници кои го подготвуваат својот прв ракопис или би сакале да ги подобрат своите вештини за пишување и објавување во научни списанија. Членовите на МААА и членовите на МЗМУ, како и персоналот на Амбасадата на САД и персоналот на Американското катче, ќе имаат приоритет за регистрација врз основа на „Прв дојден-прв услужен“, но веројатно дека ќе остане и некое место и за другата научна јавност во Македонија.

Целта на работилницата е да се зголеми свеста кај младите научници за меѓународните критериуми и стандарди во научното пишување и публикување и да се спречат недолично однесување и измами, плагијат и патологија на авторството во научното издаваштво, како и избегнување на грабливи издавачи и списанија. Дополнително, да се обезбеди практична обука за младите научници со цел да им се овозможи правилна и научно издржана комуникација на нивните резултати од истражувањето и презентација на податоците во ракопис структуриран во „Вовед, методи, резултати и дискусија“ до делот „Заклучок“, како и да развива вештини за критичко читање на објавената литература.

Во прилог е Формуларот за регистрација што треба да се пополни што е можно поскоро.

Програмата за настанот можете да ја симнете ОВДЕ.

Прифаќањето и потврдувањето на учесниците ќе биде по принципот „прв дојден – прв услужен“. Бројот на учесници е ограничен на 25. Ве очекуваме да се пријавите.

Генерален секретар на МЗМУ

Wednesday, May 31, 2023

Анкета за полагање испити во летната сесија - 2023

Почитувани студенти,

Би сакал да ја споделам со вас анкетата за полагање испити во летната сесија. Потребно е да ви бидат пријавении електронски испитите, а пријавите ќе ги носите со себе на денот на испитот. За да имам увид во полагањето, ве молам да ги пополните анкетите за следните испити:

Следете го блогот во јуни заради евентуални промени во начинот на полагање и датумите. Ви благодарам на разбирањето.

Предметен наставник

Термини за полагање испити од втор циклус на студии - јуни 2023

Почитувани постдипломци,

Во прилог се термините за полагање испити по моите предмети од втор циклус на студии за летната сесија:

Прва декада
16.06.2023 - АСН - 09:00 часот
16.06.2023 - Медицинска рехабилитација на моторни нарушувања  - 11:00 часот
16.06.2023 - Генетски аспекти на лицата со инвалидност - 12:00 часот

Втора декада
23.06.2023 - АСН 09:00 часот
23.06.2023 - Медицинска рехабилитација на моторни нарушувања - 12:00 часот
23.06.2023 -  Генетски аспекти на лицата со инвалидност - 13:00 часот

Испитите ќе се полагаат усно во мојот кабинет. Го задржувам правото за промена на термините и начинот на полагање заради непредвидливи околности или дејство на виша сила, а вие сте должни да го следите овој блог. Ве молам на е-пошта да ми јавите во која декада ќе полагате за да си го организирам времето. Среќно подготвување на испитите!

Предметен наставник

Tuesday, May 30, 2023

Список на освоени ЕКТС поени по предметот ХГ - 2023

Почитувани студенти,

Повелете список на освоени поени по предметот Хумана генетика. Кој нема потпис и кој нема 15 ЕКТС поени не може да полага во престојната сесија.

Предметен наставник


Saturday, May 27, 2023

15 ЕКТС поени - 29.05.2023

Почитувани студенти,
Ве поканувам сите кои треба да одговарате за поени, тоа да го сторите во понеделник 29 мај од 12:00 до 13:30. Ова е четврт и последен рок пред јунската сесија. Ако не го искористите слободно дојдете во августовската сесија.
Предметен наставник 

Wednesday, May 24, 2023

Потписи ХГ и втор колоквиум ХГ - 30.05.2023

Почитувани студенти,

Најпрвин нека ни е честит патронатот на УКИМ 24 мај!

Потписи по предметот Хумана генетика за актуелната прва година на ИСЕР ќе давам на 30 мај во слушална 11 на ФЗФ и тоа по следниот распоред:

Прва група од 10:00 до 10:45

Втора група од 10:45 до 11:30

Уште еднаш по не знам кој пат напоменувам дека потписи ќе добијат само тие студенти што биле редовни на предавања и вежби и што не направиле повеќе од 2 минуси за предавања, 2 за вежби и 2 за неактивност. Не ме интересираат никакви „тешки“ болести со лажни лекарски уверенија и разни други изговори. Не прифаќам никакви плачки и урегнеции. Бидете достоинствени! Правилата на игра ги знаевте уште на почетокот на академската година и повторно на почетокот на вториот семестар. Тие што нема да добијат потпис имаат право повторно да го презапишат предметот и да доаѓаат редовно со следната генерација. Нема да бидете ни први, ни последни што го презапишале предметот. Впрочем тоа го видовте од неколкуте студенти што повторно доаѓаа на предавања и вежби по ХГ.

Покрај горенаведените напомени треба да носите со себе и индекс и Практикум ХГ со сите потписи во него.

Студентите од другите генерации имаат обврска да го остават индексот во библиотеката во посебна кутија истиот ден најдоцна до 11:30. Поради моја презафатеност тој ден (колоквиум, избор на ректор на УКИМ и други активности) не ветувам брзина во враќањето на индексите. Тоа што можам да го изјавам сега е дека најверојатно ќе ви бидат готови до 15:30 часот истиот тој ден.

Сите оние студенти кои нема да го испочитуваат овој термин, нека не ми праќаат е-пошта да ме прашуваат кога, како?, туку едноставно нека го остават индексот во библиотеката на ИСЕР и нека чекаат да им го потпишам во некој од наредните денови.

Бидејќи од денес до наредниот вторник има уште 6 денови и се случуваат разни непредвидливи работи, за секој случај во вторник наутро кога ќе станете, проверете го мојот блог, случајно да не има некои измени.

Ви благодарам на разбирањето!

Предметен наставник

Saturday, May 20, 2023

Триенаесетто предавање ХГ - видеа

Почитувани студенти,

Во вторник ќе се одржи тринаесеттото предавање по Хумана генетика и воедно последно за овој семестар и оваа академска година. Ќе предавам за генеска терапија. Веднаш по предавањата, следува студентскиот семинар по ХГ, на кој се пријавени девет студенти. Двете активности се бодуваат со поени и затоа е потребно задолжително присуство на сите студенти. Истите треба да ги прикачат своите презентации на платформата Мајкрософт Тимс најдоцна до недела 21.05.2023 во 20:00 часот. За секој случај задолжително да ги носат и на УСБ на самиот ден. Никакви испади веќе нема да бидат толерирани.
Предметен наставник

Wednesday, May 17, 2023

Студентски семинар по ХГ - 23.05.2023

Почитувани студенти,

Веднаш по предавањето во вторник 23.05.2023 година кое ќе започне во стандарден термин, ќе се реализира семинарот по Хумана генетика. Семинарот е задолжителен за сите студенти кои го слушаат предметот во овој семестар. За таа цел ве молам вашите презентации во PowerPoint да ги прикачите во фолдерот на Мајкрософт Тимс наречен: Презентации семинарски ХГ - 2023 најдоцна до недела 21.05.2023 во 20:00 часот. Вашето присуство ќе се нотира и на 23 и на 30 мај.

Предметен наставник

15 ЕКТС поени - 19.05.2023

Почитувани студенти,

Ги поканувам сите вонредни студенти, сите оние кои имаат заостанато обврски од изминатите семестри да дојдат во петок на 19.05.2023 од 11:00 до 12:30 часот во мојот кабинет. За секој случај утрото во петок проверете го овој пост да не има случајно некакви поместувања. Ви укажувам дека во текот на месец мај ќе има уште најмногу еден ваков термин, затоа дојдете си поскоро и завршете си ги обврските. Во јуни почнува сесијата и имам други проектни обврски, испити, активности во МНЗА и нема да се занимавам со вакви активности.

Предметен наставник

Sunday, May 14, 2023

Преглед на освоени поени по ХГ - 14.05.2023

Почитувани студенти,

По прегледаните семинарски работи и некои други активности ова е моментата состојба на поени на 14.05.2023 година. Списокот на освоени поени може да го симнете ОВДЕ. Сами си знаете колку сте биле отсутни на предавања и вежби и сами знаете да собирате до 15 ЕКТС поени. Ако според вашата математика во следните 3 седмици нема да дојдете до 15 ЕКТС поени, потребно е веднаш во вторник да побарате дополнителна задача. Напоменувам дека во овој привремен список не се ставени поените од присуство на предавања, вежби, активност, бидејќи ќе се видиме уште три пати на кои вие ќе освојувате поени за присуство. Исто така повторувам дека секој оној студент/ка што има повеќе од 2 минуса на предавања и 2 на вежби нема да добие потпис и нема да може да го полага испитот, туку ќе го преслушува во следната академска година и сега нема обврска да собира 15 ЕКТС поени.

Со почит,

Предметен наставник