Monday, September 25, 2023

Преслушувчи по ФФА

Почитувани студенти од ИСЕР,

Сите вие кои немате добиено потпис по предметот Физиологија со функционална анатомија во изминатите години задолжително треба да ми се пријавите за преслушување и тоа најдоцна до 30.09.2023 година. Студентите кои добиле потпис и освоиле 15 ЕКТС поени, немаат потреба да доаѓаат на настава. Ако некои имаат екстремно неодолива желба да доаѓаат, нека се пријават и ќе им дозволам. :)

Предметен наставник

Saturday, September 23, 2023

Повик за студенти преслушувачи по предметот ХГФ

Почитувани студенти од Институтот за психологија,

Сакам да ве известам дека:

 1. Сите кои немаат добиено потписи досега по Хумана генетика и физиологија, 
 2. Сите кои немаат освоено 15 ЕКТС поени ќе треба задолжително да го преслушуваат предметот секој петок од 8:00 до 10:00 часот во психолошката лабораторија на ФЗФ
 3. Задачите кои сте ги добиле изминатите години веќе НЕ важат за 15 поени. 
 4. Ги поканувам и сите други студенти кои не го положиле испитот досега, а сакаат да полагаат преку колоквиуми. За да полагаат преку колоквиуми ќе мора да дојдат најмалку 7 пати во текот на семестарот. Во спротивно ќе мораат да дојдат директно на испит во јануари 2024 година. 
 5. Морам да ви укажам дека ова е последната генерација кога ќе држам предавања по Хумана генетика и физиологија бидејќи од октомври новите студенти од прва година ќе слушаат друг предмет. 
 6. Начинот на предавање нема да биде како и минатите години, туку ќе биде повеќе насочен кон дискусија, гледање видео клипови, консултации и прашања од ваша страна во врска со тестовите кои не сте ги положиле. 
 7. На 6 октомври поради мое службено патување, најверојатно нема да имаме, па така првото ќе се реализира на 13 октомври, само да има здравје. За да имам увид во колкав број ќе доаѓате, ве молам да ме информирате на следната е-пошта.
 8. Досега се пријави само една студентка. Ако не се оформи група од најмалку 10-15 студенти, предавања може и да нема, туку ќе има други начини на освојување поени кои можеби и нема да ви се допаднат многу.

Предметен наставник

Thursday, September 21, 2023

Децата и возрасните лица со Down синдром не смеат да бидат дискриминирани

Почитувани колешки и колеги, драги родители на деца со Down синдром

На 19 септември бев повикан од канал 5 ТВ, да дадам изјава по повод изземањето на одредена група деца со Даун синдром на кои им било одземено правото на додаток од 6000 денари. Да се разбереме Даун синдромот е конечна дијагноза. Во текот на животот со специјална едукација и рехабилитација може да се подобри начинот на живеење и битусување, но тие не може да се излекуваат. Во вестите завчера одеше само куса изјава. Но, новинарката Мирјана Мирчевска Јовановиќ вчера одлучи да го публикува целото интервју кое може да го најдете ОВДЕ. Многу и благодарам што најде простор на порталот на Канал 5 телевизија да го објави интегралното интервју, бидејќи таму кажувам дека во САД некои од овие деца добиваат и по 3000 долари помош, а кај нас се укинуваат 100 евра помош. Искрено се надевам дека надлежните органи ќе смогнат сили да го поправат фамозниот Правилник. На тој начин нема да има обесправена група на деца со Даун синдром.

Претседател на МНЗА

Saturday, September 16, 2023

Развојно јазично нарушување - развојна дисфазија

Почитувани колешки и колеги,

До ден денешен многу професионалци се` уште ја даваат дијагнозата развојна дисфазија кај лесно забележливи случаи на аутизам. Навистина не ми е познато како тоа уште не можат дас направат дистинкција меѓу овие две состојби. Да погледнеме што е тоа РЈН?

Развојното јазично нарушување (РЈН), претходно познато како развојна дисфазија, е невролошки проблем што влијае на формата, содржината и употребата на јазикот на детето.
РЈН се манифестира различно кај секое дете, а неговата прогресија е непредвидлива. На пример, детето може да има проблем да научи нови зборови, да произведува одредени звуци, да структурира реченици или да го разбере значењето на одредени зборови.
За да ја добие оваа дијагноза, детето не смее да има друго нарушување што може да предизвика проблеми со јазикот, како што е аутизам или интелектуална попреченост.

Знаци

РЈН може да има бројни, различни форми. Тоа може да влијае на јазичното разбирање и изразување. Симптомите вклучуваат:
 • Проблеми со разбирањето на вокабуларот, особено апстрактните концепти
 • Проблеми со разбирање подолги реченици
 • Ограничен вокабулар
 • Проблем со користење на „мали зборови“ во реченици (статии, зборови за поврзување)
 • Проблем со изговарање звуци
 • Проблеми со формирање на идеи.
Во никој случај децата со РЈН немаат тешки комуникативни нарушувања, имаат квалитетен поглед очи со очи, немаат сензорни нарушувања, немаат намален коефициент на интелигенција итн.

Причини

РЈН е невролошки проблем кој е присутен при раѓање. Неговите корени се сложени и вклучени се многу фактори. Истражувањата имаат тенденција да покажат дека генетската компонента е делумно одговорна за јазичните нарушувања.

Препораки

Логопедот не може да дијагностицира РЈН пред 4 или 5 години. Аутизмот може да се забележи и пред 18 месеци.

Најдобро е да се консултирате со логопед ако забележите дека вашето дете има проблеми со зборовите или структурата во реченицата, ако користи малку зборови за да се изрази или покажува мала желба за комуникација.
Целосната проценка на говорот и јазикот може да открие јазични тешкотии и да помогне да се развие персонализиран план за третман. Следно, специјализираната говорно-јазична терапија може да го поттикне развојот на јазичните вештини и да му ги даде на детето потребните алатки.
Оваа терапија првенствено има за цел да го збогати вокабуларот, да развие целосни и сложени реченични структури, да го подобри изговорот и да поттикне употреба на нови јазични функции.

Затоа, ги замолувам сите колеги доктори и дијагностичари кои даваат дијагноза да не си играат со чувствата на родителите и да им даваат лажна надеж дека се работи за многу лесно нарушување, а всушност се работи за аутистичен спектар на нарушување. Да запомниме РЈН е многу полесно нарушување од АСН.

Претседател на МНЗА

Friday, September 15, 2023

Повик до организации и здруженија на лица со интелектуална попреченост

Почитувани,

Ги покануваме сите организации и здруженија на лица со интелектуална попреченост да се вклучат со проектниот тим за превенција од рак кај лицата со интелектуална попреченост (CUPID) за да ја увидат важната област за превенција од рак за лицата со интелектуална попреченост. CUPID е проект финансиран од COST Акцијата при ЕУ.

Во моментов има ограничено знаење меѓу Европа за превенција од рак кај лицата со интелектуална попреченост. Многу надворешни и внатрешни фактори влијаат на ангажманот во здравствената заштита кај оваа популација што резултира со долгорочни здравствени последици. За личноста, предизвиците со комуникацијата, когнитивните способности и капацитетот за одлучување влијаат врз ангажманот во здравствената заштита. Дијагнозите на рак кај луѓето со ИП често се понапредни отколку кај општата популација и смртните случаи од рак кај оваа популација се јавуваат 20 години порано од општата популација. Факторите кои влијаат на нееднаквата здравствена состојба и прераната смрт кај лицата со интелектуална попреченост бараат понатамошна истражувања.

Важно е да се развијат врски за соработка со заедниците во ЕУ за истражување и давателиte на услуги за да се постигне консензус за решавање на овие предизвици. CUPID воспоставува активни работни партнерства со професори, специјални едукатори, истражувачи, невладини организации, негуватели, лица со интелектуална попреченост и креатори на политики. Дополнителни информации можете да погледнете на нашата веб-страница: https://cupidproject.eu

Со нетрпение очекуваме дополнително да се поврземе со вас во проектот CUPID во текот на следните две години и многу го цениме учеството на вашите организации во CUPID. Вашиот интерес за учество треба да го изразите на следната е-пошта: president@mssa.org.mk

Во писмото на намери треба да го напишете името на вашата организација, контакт лицето, контакт е-пошта, адреса на организацијата и веб страница.

Претседател на МНЗА

Thursday, September 14, 2023

ISEC-ADE TeachSpace покана за тестирање на апликација

Почитувани наставници од редовните училишта,

Возбудлива можност за едукатори! Придружете се на TeachSpace и трансформирајте го дигиталното учење!

Дали сте едукатор страстен за создавање достапни средини за учење за ученици од спектарот на аутизам или интелектуална попреченост? Имаме единствена и вредна можност за вас да бидете дел од програмата TeachSpace Тестирање и обука на тренери (ToT)!

Ви го претставуваме TeachSpace, иновативна веб апликација развиена за да го трансформира дигиталното образование!

TeachSpace е специјално дизајниран да одговори на предизвиците со кои се соочуваат учениците со услови на спектар на аутизам (ASC) и/или интелектуална попреченост (ID) во пристапот до квалитетно дигитално образование. Со инкорпорирање на врвни истражувања, анализа на потребите на корисниците и практики за партиципативен развој, TeachSpace обезбедува инклузивна и привлечна средина за учење како никогаш досега.

Неговите два модула, Студио и учење, работат заедно за да создадат интерактивно и персонализирано дигитално образование. Модулот Студио им овозможува на воспитувачите да креираат прилагодена едукативна содржина, додека модулот Learning ги задоволува уникатните потреби на учениците со ASC и ID, обезбедувајќи приспособени повратни информации и следење на напредокот.

Ги покануваме наставниците, дефектолозите, рехабилитаторите, образовните асистенти, професионалните терапевти и образовните психолози да учествуваат во нашата програма за тестирање и обука на обучувачи (ToT).

Зошто треба да учествувате?

Со тестирање на TeachSpace и со станување учесник на нашиот курс за обука на тренери (ToT), ќе имате можност да:

Подобрете ги вашите наставни вештини: Откријте иновативни наставни стратегии и техники кои ја користат дигиталната технологија за да поттикнат достапни средини за учење. Стекнете експертиза во користењето на карактеристиките на TeachSpace за да создадете персонализирани искуства за учење што го максимизираат ангажманот и напредокот на ученикот.

Поврзете се со заедница на експерти: придружете се на енергична заедница на едукатори и професионалци посветени на унапредување на дигиталната пристапност и учење за поединци со различни потреби за учење. Споделете ги вашите искуства, разменувајте најдобри практики и соработувајте со истомисленици експерти во областа на аутизмот и ИД.

Станете TechSpace тренер: Како учесник на нашиот ToT курс, не само што ќе стекнете непроценливо знаење и вештини, туку ќе имате и можност да станете тренер на TeachSpace во вашата локална заедница. Со споделување на вашата експертиза и обука на колеги едукатори, можете да го засилите влијанието на TeachSpace и да играте витална улога во рушењето на бариерите за образованието и зајакнувањето на учениците со ASC и ID.

Обликувајте ја иднината на дигиталното образование: Вашите вредни повратни информации и сознанија ќе придонесат за тековниот развој на TeachSpace, осигурувајќи дека ги задоволува различните потреби на учениците со ASC и ID.

Како да се вклучите

✨ Изразете го вашиот интерес: изразете го вашиот интерес за тестирање на TeachSpace и придружување на нашиот ToT курс со пополнување на овој формулар.

✨ Бидете пионер: како учесник во програмата, ќе имате ексклузивен ран пристап до TeachSpace во септември 2023 година. Истражете ги неговите карактеристики, креирајте едукативна содржина и сведочете од прва рака за позитивното влијание што може да го има врз вашите ученици.

✨ Обезбедете вредни повратни информации: Вашите увиди и повратни информации се клучни за рафинирање и подобрување на TeachSpace. Споделете ги вашите искуства, предлози и препораки со нашиот тим, осигурувајќи се дека TeachSpace ќе стане исклучителна алатка за едукаторите и учениците, преку учество во анкета или дискусија во фокус групи.

✨ Научете и зајакнете ги другите едукатори: Вклучете се во нашата сеопфатна програма за обука на обучувачи (ToT) за да станете сертифициран тренер. Добијте вредни знаења, стратегии за настава и практични вештини и споделете ги со едукаторите во вашата заедница.

Вклучете се:

Тестирање на резиме на активноста на TeachSpace:

✅ Цели: Собирање вредни повратни информации и сознанија од едукатори како вас кои имаат практично искуство со TeachSpace. Со создавање и користење на најмалку една едукативна активност, ќе обезбедите суштински придонес што ќе ни помогне да го усовршиме и подобриме TeachSpace за подобро да ги задоволиме потребите на учениците со аутизам и ИД.

✅ Задача 1: Создадете барем една едукативна активност (на пр., збир на слајдови) користејќи го TeachSpace и имплементирајте ја со ученик во вашата пракса.

✅ Задача 2: Размислете за вашето искуство и дајте вредни повратни информации со пополнување прашалник и/или учество во дискусија во фокус група.

✅ Локација: Ваша сопствена училница!

✅ Временска рамка: во текот на септември 2023 година.

Резиме на активности за обука на обучувачи:

✅ Времетраење: 4 дена (20 часа)

✅ Цели: Подобрување на вашите вештини во методологијата за дигитално образование специфична за аутизам и обезбедување на алатки за висококвалитетни, достапни можности за дигитално учење за аутистичните ученици

✅Место и време: мај 2024 година, Кипар

Резиме на локалниот тренинг настан:

✅ Времетраење: 1 ден (6 часа)

✅ Цели: зајакнување на другите едукатори. Споделете ги знаењата, вештините и алатките со мин. 10 едукатори во вашата заедница

✅Место и време: помеѓу јуни и септември 2024 година, во вашата локална заедница.

Идеалниот учесник

Бараме висококвалификувани и искусни едукатори/обучувачи кои ги исполнуваат следниве критериуми:

✨ Ентузијасти сте за истражување на иновативни дигитални алатки во образованието.

✨ Може да се обврзе да ја заврши активноста за тестирање и да ги сподели нивните повратни информации во септември 2023 година.

✨ Докажана експертиза за обука и олеснување на возрасните ученици.

✨ Имајте искуство во инклузивно и аутистичко образование и/или рехабилитација.

✨ Способни се да ја завршат целата обука.

✨ Имајте способност и подготвеност да ја спроведете обуката до мин.10 колеги во училиштата или локалната заедница.

✨ Дали сте едукатор или терапевт со седиште во Бугарија, Кипар, Грција или Македонија?

Пополнете го овој формулар за да го изразите вашиот интерес денес.

Претседател на МНЗА
Менторирање

Драги дипломци, магистранди, докторанди,

Често пати се осврнувам на улогата на менторот и кандидатот во процесот на дипломирање, магистрирање или докторирање. Но, секогаш останува нешто недокажано. Еве сега ќе наведам повторно некои значајни работи доколку сакате да ме изберете или избегнете за ментор.

 • Доколку сакате да протрчате низ трудовите и некаде ви се брза, ве молам избегнувајте ме.
 • Доколку мислите дека магистратура и докторат се „мачкина кашлица“, тогаш не сум за вас.
 • Доколку мислите дека е добро да одите со купена теза, не погледнувајте ме во очи.
 • Доколку мислите дека можете да ме купите со пари или противуслуги, подалеку од мене.
 • Ако ви треба човек да ве научи како се пишува научен труд, знаете каде може да ме најдете.
 • Ако ви треба квалитетен, оригинален, интересен труд, вратата од мојот кабинет е секогаш отворена за вас.
 • Ако ви треба трудот да ви биде цитиран, воопшто не се либете да ми се обратите.
 • Ако ви треба квалитет, а не брзина на завршување, јас сум Вашиот човек на избор.
Менторот

Wednesday, September 13, 2023

Пишување оцени - 14.09.2023

Почитувани студенти,

Сите вие кои треба да земете оцена по моите предмети, ве поканувам утре четврток (14.09.2023) од 10:30 до 11:00 часот и од 12:00 до 12:30 часот да дојдете во мојот кабинет. Доколку не можете да ги испочитувате овие термини, тогаш од понеделник наутро па натаму оставете го индексот кај координаторката на ИСЕР и чекајте да ви пишам оцена. Ве информирам дека ова е последен ваков официјален термин за оваа сесија.

Предметен наставник

Tuesday, September 12, 2023

Најчести грешки на испитите

Почитувани студенти,

Сакам да ви укажам на најчестите грешки кои ги правите, со цел да не се повторуваат во иднина.

 • Често не го пишувате бројот на индексот 10681/23, поретко име и презиме;
 • Не заокружувате доволно јасно, како да штедите пенкало;
 • Не пишувате со читливи букви;
 • Не носите индекс или студентска легитимација за идентификација;
 • Заборавате да го исклучите звукот на мобилните или алармите;
 • Носите само едно пенкало, кое понекогаш престанува да пишува;
 • Не го почитувате правилото да дојдете 15 минути пред закажаниот термин за испит;
 • Не одговарате целосно на дефинициите, туку само кратко и затоа освојувате само делумен број на поени, или воопшто не освојувате поени;
 • На ги учите есејските прашања по предметот МОИ, ги оставате празни, а тие носат по 10 поени;
 • Кај кариограм и родословно стебло по предметите ХГ и ХГФ, пишувате дека се работи за кариограм, кариотип или родословно стебло, наместо да ги опишете за кој кариограм се работи, кој синдром ако е синдром и која е формулата, или типот на наследување кај родословното стебло;
 • Не купувате навремено пријава и честопати имате среќа што вработените од „Студентски сервис“ ги знаат моите термини и тие денови доаѓаат порано на работа. Не играјте на таа карта.
Списокот сигурно има уште работи, но во овој момент толку можам да се сетам по два екстремно тешки денови.

Предметен наставник

Информација за преслушување на предметот Хумана генетика и физиологија

Почитувани студенти од Институтот за психологија,

Сакам да ве известам дека сите кои немаат добиено потписи досега по Хумана генетика и физиологија, немаат освоено 15 ЕКТС поени ќе треба задолжително да го преслушуваат предметот секој петок од 8:00 до 10:00 часот во психолошката лабораторија на ФЗФ. Задачите кои сте ги добиле изминатите години веќе не важат за 15 поени. Овде ги поканувам и сите други студенти кои не го положиле испитот досега, а сакаат да полагаат преку колоквиуми. За да полагаат преку колоквиуми ќе мора да дојдат најмалку 7 пати во текот на семестарот. Во спротивно ќе мораат да дојдат директно на испит во јануари 2024 година. Морам да ви укажам дека ова е последната генерација кога ќе држам предавања по Хумана генетика и физиологија бидејќи од октомври новите студенти од прва година ќе слушаат друг предмет. Начинот на предавање нема да биде како и минатите години, туку ќе биде повеќе насочен кон дискусија, гледање видео клипови, консултации и прашања од ваша страна во врска со тестовите кои не сте ги положиле. На 6 октомври поради мое службено патување, најверојатно нема да имаме, па така првото ќе се реализира на 13 октомври, само да има здравје. За да имам увид во колкав број ќе доаѓате, ве молам да ме информирате на следната е-пошта.

Предметен наставник

Резултати од испитот ФФА - 12.09.2023

Почитувани студенти,

Во прилог се резултатите од утринскиот испит по Физиологија со функционална анатомија. Честитки за положените студентки. Оцени пишување најверојатно во четврток (ако не се случат непредвидени работи). Утре би требало да има посебен пост за пишување оцени.

Реден број

Број на индекс

Бодови

Оценка

1.       

25640/21

36

6

2.       

10914/21

36

6

3.       

10937/21

31

5

4.       

10945/21

30

5

5.       

25820/22

29

5

6.       

24645/18

24

5

7.       

25816/22

21

5

8.       

25631/21

20

5

9.       

11136/22

19

5

10.   

25803/22

17

5

11.   

11091/22

16

5

12.   

11151/22

16

5

13.   

11115/22

14

5

14.   

11138/22

13

5

15.   

25808/22

11

5

16.   

25836/22

10

5

17.   

25805/22

10

5

18.   

9519/16

8

5

19.   

11107/22

7

5

Предметен наставник

Резултати од испитот МОИ - 12.09.2023

Почитувани студенти,

Повелете резултати од утринскиот испит по Медицински основи на инвалидноста. Честитки до положената студентка.

Реден број

Број на индекс

Бодови

Оценка

1.       

9495/16

39

6

2.       

10074/17

23

5

3.       

6393/09

19

5

4.       

10710/20

6

5

5.       

9622/16

6

5

6.       

9092/15

4

5

7.       

9463/16

2

5

8.       

9506/16

1

5

Предметен наставник