Wednesday, December 30, 2020

Термини за полагање испити втор циклус студии - јануарска сесија 2021

Почитувани постдипломци,

Во прилог се термините за полагање испити по моите предмети од втор циклус на студии за есенската сесија:

Прва декада
27.01.2021 - Аутизам - 09:00 часот
27.01.2021 - Генетски аспекти на лицата со инвалидност - 10:00 часот
27.01.2021 -  Медицинска рехабилитација на моторни нартушувања - 11:00 часот

Втора декада
03.02.2021 -  Аутизам   09:00 часот
03.02.2021 - Генетски аспекти на лицата со инвалидност - 10:00 часот
03.02.2021 -  Медицинска рехабилитација на моторни нартушувања - 11:00 часот

Испитите ќе се полагаат устно преку платформата Мајкрософт Тимс. Го задржувам правото за промена на термините и начинот на полагање заради непредвидливи околности со епидемијата или друго дејство на виша сила, а вие сте должни да го следите овој блог. Линкот до платформата ќе го добиете во јануари. Среќно подготвување на испитите!

Предметен наставник

5-то и 6-то предавање АСН

Почитувани постдипломци,

Како што ви најавив, петтото и шестото предавање по Аутистичен спектар на нарушувања ќе се одржат на платформата Мајкрософт Тимс во сабота и недела (02 и 03.01.2021 година) со почеток во 8:00 часот. Во двата денови ќе бидат одржани по 3 часови. Време на завршување на наставата меѓу 10:35 и 11:00 часот. Го задржувам правото за промена на термините заради виша сила. Вие сте должни редовно да го следите овој блог заради навремено информирање.

Предметен наставник

Friday, December 18, 2020

Термини испити прв циклус на студии јануарска сесија - 2021

Почитувани студенти, 
Во прилог ви ги праќам термините за полагање на моите испити во јануарската сесија 2021 година за студентите од прв циклус. Како што стојат работите со пандемијата Ковид-19, најверојатно е дека испитите ќе се полагаат по електронски пат. Но, јас како предметен наставник го задржувам правото да го променам начинот и терминот заради присуство на виша сила или други фактори. Вие сте должни да го следите овој блог заради евентуални промени и за да добиете напомени за платформата на која ќе се изврши полагањето.

Прва декада
22.01.2020  ХГФ во 08:00 часот
22.01.2020  ФФА во 09:00 часот

25.01.2020 ХГ во 08:00 часот
25.01.2020 МОИ во 09:00 часот

Втора декада
29.01.2020  ХГФ во 08:00 часот
29.01.2020  ФФА во 09:00 часот

01.02.2020 ХГ во 08:00 часот
01.02.2020 МОИ во 09:00 часот

Предметен наставник

Thursday, December 17, 2020

3-то и 4-то предавање АСН

Почитувани постдипломци,

Како што ви најавив минатиот петок, третото и четвртото предавање по Аутистичен спектар на нарушувања ќе се одржат на платформата Мајкрософт Тимс во сабота и недела (19 и 20.12,2020 година) со почеток во 8:00 часот. Во двата денови ќе бидат одржани по 3 часови. Време на завршување на наставата меѓу 10:35 и 11:00 часот.

Предметен наставник

Monday, December 14, 2020

Заменето 10-то предавање ФФА - 15.12.2020

Почитувани студенти од ИСЕР,

Како што се договоривме минатиот четврток, утре 15 декември ќе го реализирам 10-тото предавање по предметот Физиологија со функционална анатомија. Предавањето е замена за тоа што нема да се одржи на 31.12.2020 година. Предавањето, а потоа и вежбите ќе се одржат на платформата Мајкрософт Тимс со почеток во 11:00 часот.

Предметен наставник

Wednesday, December 9, 2020

Напомени за освојување ЕКТС поени по предметот ФФА

Почитувани студенти од ИСЕР,
Иако во повеќе наврати сум ви ги кажал правилата на игра, еве за да не ме препрашувате по 10 пати, ќе ги повторам уште еднаш. Како можете да ги освоите потребните 15 ЕКТС поени за да имате право да полагате во јануарската сесија?

Максимален број на присуства на предавања - 7 поени, Секое отсуство повлекува по 1 поен помалку.
Максимален број на присуства на вежби - 8 поени, Секое отсуство повлекува по 1 поен помалку.
Обработка на семинарска работа - од 1 до 10 поени.
Обработка на труд - од 1 до 5 поени. Краен рок за предавање 25.12.2020. Јас доделувам трудови за обработка. На овој блог постои водич како се прави тоа. Вие само треба да го најдете.
Обработка на интернет ресурси - од 1 до 5 поени. Краен рок за предавање 25.12.2020. Јас доделувам теми за обработка. На овој блог постои водич како се прави тоа. Вие само треба да го најдете.
Учество на студентски семинар со презентација во Power Point (максимално 10 минути) - од 1 до 5 поени. Краен рок за пријавување е 17.12.2020 кај студентка што ќе биде одредена за тоа. На овој блог постои водич како се прави тоа. Вие само треба да го најдете.
Се надевам дека сега нештата се многу појасни. Без 15 ЕКТС поени нема полагање на моите испити.
Предметен наставник

Напомени за освојување ЕКТС поени по предметот ХГФ

Почитувани студенти од ИП,
Иако во повеќе наврати сум ви ги кажал правилата на игра, еве за да не ме препрашувате по 10 пати, ќе ги повторам уште еднаш. Како можете да ги освоите потребните 15 ЕКТС поени за да имате право да полагате во јануарската сесија?
  • Максимален број на присуства на предавања - 10 поени, Секое отсуство повлекува по 1 поен помалку.
  • Обработка на семинарска работа - од 1 до 10 поени.
  • Обработка на труд - од 1 до 5 поени. Краен рок за предавање 25.12.2020. Јас доделувам трудови за обработка. На овој блог постои водич како се прави тоа. Вие само треба да го најдете.
  • Обработка на интернет ресурси - од 1 до 5 поени. Краен рок за предавање 25.12.2020. Јас доделувам теми за обработка. На овој блог постои водич како се прави тоа. Вие само треба да го најдете.
  • Учество на студентски семинар со презентација во Power Point (максимално 10 минути). - од 1 до 5 поени. Краен рок за пријавување е 16.12.2020 кај студентката што е одредена за тоа. На овој блог постои водич како се прави тоа. Вие само треба да го најдете.
Се надевам дека сега нештата се многу појасни. Без 15 ЕКТС поени нема полагање на моите испити.
Предметен наставник

Tuesday, December 8, 2020

Второ предавање АСН - 11.12.2020

Почитувани постдипломци,

Второто предавање по Аутистичен спектар на нарушувања ќе се одржи во петок на 11.12.2020 на платформата Мајкрософт Тимс со почеток од 17:00 до 20:00 часот. Овој пат се надевам дека нема да има технички проблеми или дејства на некаква друга виша сила. Присуството е задолжително за сите студенти од насоката ИП и аутизам. Вие сте должни редовно да го следитге овој блог или професионалниот ФБ профил, заради евентуални измени во распоредот.

Предметен наставник

Saturday, December 5, 2020

Наш труд цитиран во престижното списание Frontiers in Psychiatry

Почитувани читатели,

Со особено задоволство сакам да ве информирам дека нашиот труд: Vasilevska Petrovska I, Тrajkovski V. Effects of a computerbased intervention on emotion understanding in children with autism spectrum conditions. J Aut Dev Disord. (2019) 49:4244–55. doi: 10.1007/s10803-019-04135-5

е цитиран во престижното списание Frontiers in Psychiatry со импакт фактор 3.532. Во продолжение трудот и авторите кои не` цитирале. Трудот е со слободен пристап и кој сака може да го симне.

[PDF] Facial Expression Processing Across the Autism–Psychosis Spectra: A Review of Neural Findings and Associations With Adverse Childhood Events

C Samaey, S Van der Donck, R van Winkel, B Boets - Frontiers in Psychiatry, 2020

Коавторот

Одложено првото предавање АСН - 06.12.2020

Почитувани постдипломци,

Заради техничка грешка 503 кај повеќето од вас, иако три постдипломки успеаја да влезат во системот, предавањето е одложено од денес за утре, а второто предавање дополнително ќе го договориме. Не знам што се случува со вашите компјутери или со вашите познавања од Мајкрософт Тимс, но јас утре (недела) сигурно ќе почнам со предавања АСН, па ако треба и само со три постдипломци. Вие проучете го добро упатството за користење на МТ, прашајте си некое ИТ лице во текот на денешниот ден и утре влезете во МТ нешто порано. Доколку не успеете и утре да влезете, предавањето ќе се снима и ќе можете да го гледате одложено. Ако не успеете да влезете преку сервисите на УКИМ, одете директно на teams.microsoft.com и со корисничко име и лозинка од Мајкрософт влезете во системот.

Ви благодарам на разбирањето. 

Предметен наставник

Monday, November 30, 2020

Првите две предавања Аутистичен спектар на нарушувања

Почитувани постдипломци,

Сакам да ве информирам дека на првите две предавања по предметот Аутистичен спектар на нарушувања ќе се одржат во сабота и недела на 5 и 6 декември 2020 година со почеток во 9:30 часот. Истите ќе се одржат на платформата на Мајкрософт Тимс во Тимот кој е специјално креиран за оваа намена. Во двата дена ќе се одржат по 3 часа со најмалку 10 минути пауза меѓу нив. За термините за другите часови ќе се договараме понатаму. Предавањата се задолжителни за сите студенти од втор циклус запишани на насоката Интелектуална попреченост и аутизам. Го задржувам правото за измена на термините заради учество на виша сила.

Предметен наставник

Sunday, November 29, 2020

Прием на семинарски работи - 30.11.2020

Почитувани студенти од прва година од ИСЕР и ИП,

Сакам да ве информирам дека ви истекува рокот за вашите семинарски трудови по ХГФ и ФФА, а тоа е понеделник 30 ноември 2020 година во 23:59 часот.
Сите што нема да успеат во тој наведен период да ги достават нема да може да сметаат на прегледување на истите и добивање на поени. Семинарските треба да се закачат во делот Assignments во вашиот Мајкрософт Тим. Никакво испраќање на е-пошта не се признава и не сакам да ми го трупате сандачето со семинарски трудови, кога за тоа си постои одлична алатка на МТ. Електронското закачување на трудовите треба да биде во Ворд формат. Насловот на фајлот треба да биде именуван на следниот начин: Име презиме-Наслов на тема-ХГФ или ФФА, зависно по кој предмет ја правите семинарската работа.
Предметен наставник

Saturday, November 28, 2020

Вторите колоквиуми - јануари 2021

Почитувани студенти,

Сите вие кои ги положивте првите колоквиуми по ХГФ и ФФА, ве известувам дека вторите колоквиуми ќе се одржат во периодот од 8 до 15 јануари 2021 година. За точниот датум ќе бидете навремено информирани по Нова година. Поради малиот број на положени студенти, вториот колоквиум ќе се одвива устно на платформата Мајкрософт Тимс. Тоа значи дека ќе добиете повеќе прашања од целиот материјал од вториот дел кој започнав да го предавам минатава седмица.

Ви благодарам на разбирањето!

Предметен наставник

Monday, November 23, 2020

Студенти медиокритети vs. одлични студенти

 

Карактеристики

Студенти медиокритети

Одлични студенти

Работни навики

Истражувањето го гледа како административна работа од  "8-16". Не работи ништо во време на викендите и за него завршува работата во петокот попладне. За нив експериментот е "губење премногу време." Врши експерименти само ако го подбуцнува менторот.

Го користи времето ефикасно и се подготвени да работат надвор од вообичаените работни часови, вклучувајќи ги и вечери и викенди, за да се обезбеди истражувањето и да се заврши навремено и да се работи по највисоките стандарди. Проактивно и самоиницијативно иницира експерименти.

Читање списанија

Чита само трудови обезбедени од страна на менторот или други студенти, или воопшто не чита.

Активно и континуирано врши литературни пребарувања и самостојно  лоцира добри трудови.

Истражувачка хипотеза

Работи на истражувачка хипотеза развиена од страна на менторот или други.

Независно и континуирано формулира истражувачки хипотези за неговиот сопствен проект и за други проекти кои не се директно поврзани со проектот за студентот.

Пишување

Пишува само кога е принуден од страна на менторот.

Постојано пишува, вклучувајќи одржување ажуриран преглед на литература на релевантни теми, пишување на публикации и извештаи, како и развивање на истражувачки протоколи.

Публицирање

Гледа на објавување како на мачна работа. Мал напор вложува во развојот на ракописи и се претпоставува дека менторот ќе му го допише или поправа трудот.

Сфаќа дека објавувањето на резултатите од истражувањата е огромно и фокусира значителен напор во развивање и пишување ракописи. Постојано развива нови идеи и проактивно пристапува заедно со менторот во потенцијални ракописи.

Решавање проблеми

Од менторот бара помош за решавање на одредени проблеми

Гледа на истражувачките проблеми како можност да расте и да научи. Развива потенцијални решенија на проблемите и дискутира за нив со менторот.

Тимска работа

Се фокусира исклучиво на сопствени истражувања.

Разбира дека заедничката работа е клучна компонента на сопствениот успех на студентот, и затоа доброволно помага на другите колеги во проекти и други лабораториски задолженија.

Предавања Аутистичен спектар на нарушувања

Почитувани постдипломци,

Ви се обраќам вам од насоката Интелектуална попреченост и аутизам за да ве известам за задолжителниот предмет Аутистичен спектар на нарушувања. Заради жестокоста на епидемијата со Ковид-19 и огромниот морталитет принудени сме наставата да ја организираме само по електронски пат. Вие треба да си ја симнете платформата Мајкрософт Тимс на вашите компјутери, таблети или мобилни телефони и да побарате да ви одобрам вклучување во тимот. Тимот за предметот АСН ќе го најдете на следниот ЛИНК. Ве молам побрзо регистрирајте се со е-пошта и побарајте пристап. Предавањата ќе започнат и ќе се одвиваат во текот на декември. За предметот се предвидени 18 часа кои ќе бидат поделени во 6 денови по 3 часа. Наставата ќе започнува во 17:00 часот и најверојатно ќе се одвива во деновите понеделник, вторник и петок. По потреба можеме да вклучиме и викенд сабота или недела. Кога ќе ми биде појасна сликата со вашиот распоред по другите предмети и мојата агенда ќе го закажам првото предавање во декември.

Ви благодарам на разбирањето!

Предметен наставник

Saturday, November 21, 2020

Термини за консултации

Почитувани студенти, дипломци, драги постдипломци,

Во тек на тешка пандемија, каде бројот на инфицирани и смртни случаи од Ковид-19 екстремно се зголемува, консултациите кај мене се одвиваат исклучиво електронски. Првата опција е преку мојата е-пошта: vladotra@fzf.ukim.edu.mk а доколку сакате да стапите во контакт во живо со мене, тоа ќе можете да го сторите преку платформата на Мајкрософт Тимс на следниот ЛИНК. Термините се:

Понеделник од 10:00 до 11:30

Вторник од 10:00 до 11:30

За да оствариме средба во живо сепак ќе треба да се најавите претходно на е-пошта и да побарате термин, затоа што јас нема да бидам нон стоп во овие термин присутен и да чекам на платформата. Се разбира дека стојам на располагање по потреба и во други термини да закажеме состанок.

Ви благодарам на разбирањето!

Предметен наставник

Thursday, November 19, 2020

Резултати од првиот колоквиум ФФА - 19.11.2020

Почитувани студенти,

Во прилог се резултатите од утринскиот колоквиум по Физиологија со функционална анатомија. Тие се поразително лоши. Морате веднаш да седнете и да поченете посериозно да го учите овој предмет. Само пет студентки условно го положија колоквиумот, а дури четири имаат 0 поени на тестот. Мислам дека страшно сте го потцениле овој предмет. Студентите што се условно пуштени на следниот колоквиум ќе треба да освојат најмалку 19, 19.5, или 20 поени консекутивно до збирот од 36. Наместо во време на корона, кога треба да се седи дома и да се учи, да го искористите тоа, вие напротив, како некој да ви рекол да шетате и да не учите.

Реден број

Број на индекс

ЕКТС

поени

1.     

10736/20

17 условно

2.     

24051/16

17 условно

3.     

25389/20

16.5 условно

4.     

24631/18

16 условно

5.     

24978/19

16 условно

6.     

9557/16

15

7.     

10717/20

15

8.     

10477/19

15

9.     

24072/16

14.5

10.  

10027/17

14

11.  

9501/16

13.5

12.  

9474/16

13

13.  

25338/20

13

14.  

25342/20

13

15.  

10196/18

12.5

16.  

10491/19

12.5

17.  

25364/20

12.5

18.  

10490/19

12

19.  

10713/20

12

20.  

10727/20

12

21.  

25355/20

12

22.  

10737/20

11.5

23.  

10503/19

10

24.  

10156/18

9.5

25.  

25735/20

9.5

26.  

10732/20

9

27.  

25336/20

8

28.  

10706/20

7

29.  

25345/20

7

30.  

10721/20

6.5

31.  

25343/20

6.5

32.  

10698/20

6

33.  

25359/20

6

34.  

25376/20

6

35.  

10695/20

5

36.  

10712/20

5

37.  

25361/20

4

38.  

10518/19

3.5

39.  

25349/20

3.5

40.  

10722/20

3

41.  

10728/20

3

42.  

25048/19

3

43.  

10705/20

2

44.  

10710/20

2

45.  

25384/20

1.5

46.  

10697/20

1.5

47.  

25353/20

1

48.  

10709/20

0

49.  

10734/20

0

50.  

25333/20

0

51.  

25466/20

0

Предметен наставник