Monday, June 17, 2024

Втора декада за втор циклус - јуни 2024

Почитувани постдипломци,

Бидејќи еден ден по објавувањето на датумите, направив промена за втората декада, сакам повторно да ги споделам реалните термини.

Втора декада
26.06.2024 - АСН 09:00 часот
26.06.2024 - Медицинска рехабилитација на моторни нарушувања - 12:00 часот
26.06.2024 -  Генетски аспекти на лицата со инвалидност - 13:00 часот

Испитите ќе се полагаат усно во мојот кабинет. Го задржувам правото за промена на термините и начинот на полагање заради непредвидливи околности или дејство на виша сила, а вие сте должни да го следите овој блог. Среќно подготвување на испитите!

Предметен наставник

Wednesday, June 12, 2024

Пишување оцени - 13.06.2024

Почитувани студенти,

Сите вие кои ги положивте испитите во првата декада, ве поканувам утре 13 јуни кај мене во кабиент во периодот од 10:00 до 11:00 да земете оцена. Најдобро е тоа да го сторите лично. Друг ваков термин ќе има на 26 јуни и евентуално првата седмица од јули ако има потреба од трет термин. Истиот овој термин може да се искористи и за друг вид на консултации, потписи и слично.

Ви благодарам за разбирањето.

Предметен наставник

Tuesday, June 11, 2024

Резултати од испитот ФФА - 11.06.2024

Почитувани студенти,

Во прилог се резултатите од утринскиот испит по Физиологија со функционална анатомија. Им честитам на трите положени студентки. Резултатите се конечни и неменливи.

Реден број

Број на индекс

Бодови

Оценка

1.       

25834/22

53

8

2.       

10158/18

41

6

3.       

25375/20

37

6

4.       

26145/23

31

5

5.       

25379/20

29

5

6.       

9495/16

21

5

7.       

24208/17

17

5

8.       

25376/20

11

5

9.       

10931/21

7

5


Пишувањето оцени ќе се спроведе во четврток, за што утре прецизно ќе бидете известени на овој блог.

Предметен наставник

Monday, June 10, 2024

Резултати од испитот ХГ - 10.06.2024

Почитувани студенти,

Во прилог се резултатите од утринскиот испит по Хумана генетика. Честитки до студентката што го положи испитот.

Реден број

Број на индекс

Бодови

Оценка

1.       

10905/21

44.5

7

2.       

25354/20

29.5

5

3.       

11091/22

27

5

4.       

9519/16

18

5

5.       

11415/23

11.5

5

6.       

26145/23

11

5

7.       

25375/20

10.5

5

8.       

25364/20

10

5

9.       

25376/20

8.5

5

10.   

25640/21

7

5

11.   

9507/16

3

5


Пишување оцени најверојатно во четврток, за што ќе биде објавен посебен пост во среда. Следете го блогот.

Предметен наставник

Резултати од испитот ХГФ - 10.06.2024

Почитувани студенти,

Во прилог се резултатите од утринскиот испит по Хумана генетика и физиологија. Честитки до двете студентки што положија.

Реден број

Број на индекс

Бодови

Оценка

1.       

10181/18

46

7

2.       

25917/22

41.5

6

3.       

10258/19

23

5

4.       

10662/20

9.5

5

5.       

10644/20

7.5

5

Пишувањето на оцени најверојатно ќе се реализира во четврток за што дополнително ќе бидете известени на овој блог.

Предметен наставник

Sunday, June 9, 2024

Прва декада - јуни 2024

Почитувани студенти, 

Утре започнува првата декада по моите испити во јунската сесија 2024 година за студентите од прв циклус. Правила на нормално академско однесување:
 1. Вие сте ДОЛЖНИ на испитот да носите пријава која е претходно набавена, индекс или студентска легитимација и најмалку две пенкала кои пишуваат. 
 2. Потребно е да се биде најмалку 15-тина минути пред терминот заради навремено сместување на студентите. 
 3. Препишувањето и други форми на неакадемско однесување строго ќе бидат санкционирани.
 4.  Пријавите и тестовите пишувајте ги со читлив и разбирлив македонски јазик.
 5. Во правоаголниците за оценување НЕ смеете да пишувате!
 6. Ургенциите се тотално недозволени и ЗАБРАНЕТИ!
 7. Јас како предметен наставник го задржувам правото да го променам начинот и терминот заради присуство на виша сила или други фактори. 
Прва декада
10.06.2024  ХГФ и ХГ во Голем амфитеатар 08:00 часот
11.06.2024  ФФА и МОИ во Голем амфитеатар во 08:00 часот

Среќно!
Предметен наставник

Monday, June 3, 2024

15 ЕКТС поени - 05.06.2024

Почитувани студенти,

Во среда на 5 јуни во периодот од 10:30 до 11:30 часот може да дојдете да одговарате за 15 ЕКТС поени. Напоменувам дека ова е последен термин за јунската сесија. Ова е воедно и седми термин од април наваму. Повторувам без освоени 15 ЕКТС поени по било кој од моите предмети, не може да се полага испитот.

Предметен наставник

Wednesday, May 29, 2024

Термини за полагање испити од втор циклус на студии - јуни 2024

Почитувани постдипломци,

Во прилог се термините за полагање испити по моите предмети од втор циклус на студии за есенската сесија:

Прва декада
13.06.2024 - АСН - 09:00 часот
13.06.2024 - Медицинска рехабилитација на моторни нарушувања  - 11:00 часот
13.06.2024- Генетски аспекти на лицата со инвалидност - 12:00 часот

Втора декада
26.06.2024 - АСН 09:00 часот
26.06.2024 - Медицинска рехабилитација на моторни нарушувања - 12:00 часот
26.06.2024 -  Генетски аспекти на лицата со инвалидност - 13:00 часот

Испитите ќе се полагаат усно во мојот кабинет. Го задржувам правото за промена на термините и начинот на полагање заради непредвидливи околности или дејство на виша сила, а вие сте должни да го следите овој блог. Ве молам на е-пошта да ми јавите во која декада ќе полагате за да си го организирам времето. Среќно подготвување на испитите!

Предметен наставник

Tuesday, May 28, 2024

Список на освоени поени по ХГ - 2024

Почитувани студенти,

Ја споделувам финалната листа на освоени ЕКТС поени по предметот Хумана генетика. Честитки за двете студентки што го положија испитот преку колоквиум. Студентите што се во црвено доколку не добиле задача, веднаш да ја земат и да ја достават најдоцна до петок 31 мај, доколку сакаат да полагаат во јунската сесија. Стидентите што се во зелено или немаат право на потпис, или се вонредни, или се откажале од студирање. Вонредните студенти што имаат само доставено задачи, а без притоа да одговораат, не им се смета за целосно завршена работа и не можат да полгаат испит, без усно да ги одбранат задачите. Да ги потсетам утре од 11:00 до 12:00 има таков термин.

Предметен наставник

Sunday, May 26, 2024

Анкета за полагање испити во летната сесија - јуни 2024

Почитувани студенти,

Би сакал да ја споделам со вас анкетата за полагање испити во летната сесија која треба да ја пополните сите што планирате да полагате. Ве молам без менување на декади во последен момент. Потребно е да ви бидат пријавении електронски испитите, а пријавите ќе ги носите со себе на денот на испитот. За да имам увид во полагањето, ве молам да ги пополните анкетите за следните испити:

Следете го блогот во текот на јуни месец, заради евентуални промени во начинот на полагање и датумите. Ви благодарам на разбирањето. 

Предметен наставник

Потписи и 15 ЕКТС поени - 29.05.2024

Почитувани студенти,

Сите вие кои ги имате презапипано моите предмети во овој семестар и сте оствариле право на потпис во изминатите генерации, ве поканувам во среда на 29 мај од 8 до 10 часот да ги оставите индексите во посебна кутија во библиотеката на ИСЕР. Јас ќе потпишувам од 10 до 11 часот. Доколку не можете токму тој ден да дојдете, тогаш било кој ден оставете ги индексите таму и чекајте да ви ги потпишам во некој од наредните денови.

Во периодот од 11 до 12 часот може да се дојде да се одговара за 15 ЕКТС поени. Вакви термини до почетокот на сесијата може воопшто да нема, или најмногу ако има само уште еден. Не искористивте толку шанси во април и мај... Повторувам без освоени 15 ЕКТС поени по било кој од моите предмети, не може да се полага испитот.

Предметен наставник

Saturday, May 25, 2024

14 седмица ХГ - 28.05.2024

Почитувани студенти,

Во вторник на 28 мај е последниот час по Хумана генетика за оваа академска година. Ви го проследувам распоредот. Започнуваме во 8:00 со семинарот по ХГ. Вие сите треба да сте најмалку дестина минути порано пред Лабораторијата. Студентките што ќе презентираат треба да ги прикачат презентациите во Power Point на следниот ЛИНК. Рок за прикачување е 26 мај до 23:59 часот. Покрај тоа треба да ги носат на УСБ за секој случај.

По семинарот се делите во две групи за добивање потпис. Задолжително да се носи Практикум по ХГ со сите потписи и индекс.

По завршувањето на потписите, остануваат студентите што треба да полагаат втор колоквиум ХГ и МОИ и оние за одговарање за поени. Тоа би било некаде во периодот меѓу 10:00 и 10:30 часот.

Предметен наставник

Wednesday, May 22, 2024

Кон трибината за аутизам во Охрид

Почитувани колешки и колеги,

Како што веќе објавив во саботата на 18 мај МНЗА беше соорганизатор на трибината: Аутизмот во Македонија „лет во место“ или прогрес, што се одржа во Општина Охрид. Салата во Општината беше исполнета до последното место. Главен организатор беше колешката дефектолог од Охрид - Александра Сабрас Апостолова, која од организациски аспект добро си ја заврши задачата. Сакам да и упатам благодарност за интересот да организраме ваков настан по втор пат во Охрид во последните 8 години. Собирот со пригодни зборови го поздрави Заменик Градоначлникот на Охрид г-дин Перчо Божиновски. На трибината присуствуваа родители на деца со АСН, специјални едукатори и рехабилитатори, доктори по медицина, психолози, наставници главно од Охрид, но имаше гости и од Струга, Битола и Кичево. На крајот имаше плодна расправа. Би сакал да останат овде на едно место сите видео презентации.


Инаку денес е 24-от роденден на МНЗА, па нека ни е честит на сите членови!

Со почит,
Претседател на МНЗА

 
Wednesday, May 15, 2024

15 ЕКТС поени - 16.05.2024

Почитувани студенти,

Сите што треба да одговарате за 15 ЕКТС поени, ве поканувам утре четврток, 16 мај од 11:00 до 12:00 во мојот кабинет. Ова е четврти ваков термин. Нема да има уште многу. Почитувајте го времето.

Предметен наставник

Tuesday, May 14, 2024

Борбата за името Македонија продолжува

Почитувани пријателки и пријатели,

Во неколку наврати имам кажано дека секој интелектуалец треба да ја води борбата на свој начин и дека ние како Македонци имаме право на самоопределување, а другите треба тоа да го почитуваат. Во петокот на 10 мај во вечерните часови ја добив следната е-пошта. Името на испраќачот воопшто не е битно.

„Hello, Dr. Trajkovski. I am a journalist with Science magazine's news section in Washington, D.C., and I wondered if I could ask for your help. I am gathering information for a news article about the cost of open-access publishing, with a focus on author fees (also called article processing charges or APCs) charged by journals to make articles open access immediately when published. One lady at EIFL (Electronic Information for Libraries) suggested I contact you because of your connection to EIFL and its efforts to help authors in developing countries find affordable ways to publish open access.
I would be interested in having a conversation with you, by Zoom or phone, about topics such as whether your recent papers have been eligible to be published open access at no charge under one of EIFL's agreements with participating publishers. I also wonder if you would describe your experience if any obtaining waivers under the Research4Life program; I know that North Macedonia is a Group B country in which participating publishers are expected to offer discounts.
My questions for you involve learning more about your experience with this type of open-access publishing, and with affording and obtaining waivers or discounts in authors' fees as needed. I'm curious whether you have found that the participating publishers have routinely offered these; and if they didn't, what choices you made, including finding money to pay the author's fee or submitting the manuscript to a different journal or publisher.
I welcome an initial response by email. If you are available to speak further directly, I would hope that we could schedule that in the near future. I do not have an imminent deadline. I would like to consider quoting you by name in my news article; I'm happy to discuss that with you. Thank you for your consideration“.

На сите им е јасно што претставува магазинот Science и каква популарност носи да дадете интервју таму, но мене ми е побитно името на мојата тактовина кое е бесправно и на перфиден начин променето. Му одговорив веднаш по половина час:

Hello Mr. Journalist,
Thank you for your email and interest in my work. I have been involved in EIFL work only in the last few months. I am not so familiar with their work in the past. I am editor-in-chief of Journal for Health and Rehabilitation Sciences (https://jhrs.almamater.si). We don't take APC's from authors. I prefere diamond open access journals. I don't like to pay APC's for journals because I am coming from a low to middle income European country. Sometimes in the past if I published with foreign authors we paid from project money or Western universities pay for that. I am from Macedonia, please don't use "North", because it is pejorative for more than 99% of Macedonians. Please respect my right for self determination. If you want a short interview with me the only condition is to put Macedonia in your magazine. If you don't agree with this, please don't cite me and don't call me. I prefer ZOOM next week, meeting for 15-20 minutes. The most appropriate time is 18:00, or 19:00 CET from Monday to Wednesday.
Looking forward to hearing from you.
Best regards from Macedonia,

Дури и по 4 денови него го нема, но и не мора да го има, бидејќи очигледно е дека не сака да го почитува моето право на именување на мојата татковина. Јас мислам дека сите интелектуалнци, професори, доктори, правници, инжинери, актери, економисти и други стручни профили треба да се борат на овој начин. Друг избор немаме. Борбата за Македонија продолжува...

Раскажувачот

Wednesday, May 8, 2024

15 ЕКТС поени - 09.05.2024

Почитувани студенти,

Сите што треба да одговарате за 15 ЕКТС поени, ве поканувам утре четврток, 9 мај од 10:00 до 11:00 во мојот кабинет. До крајот на семестарот уште најмногу два вакви термина. Почитувајте го времето.

Предметен наставник

Tuesday, May 7, 2024

Список на освоени ЕКТС поени по ХГ - прелиминарна листа

Почитувани студенти од ИСЕР,

На следниот ЛИНК можете да ја најдете прелиминарната листа на освоени ЕКТС поени по предметот Хумана генетика со датум 07.05.2024 година. Сите вие си знаете по колку минуси имате на предавања и вежби, па така можете одма да побарате задача ако ви недостасуваат поени. Да повторам дека на предавања се дозволени најмногу 2 минуса, на вежби исто така најмногу два минуса. Тие што имаат повеќе од ова, нема да добијат потпис и нема потреба да бараат дополнителни задачи. Следното освојување на поени за вонредните студенти и оние од минатите генерации ќе биде задутре во четврток, за што утре дополнително ќе ве известам.

Предметен наставник

Monday, May 6, 2024

11. предавање ХГ - 07.05.2024

Почитувани студенти,

Поради тоа што утрешниот ден се наоѓа меѓу празник и ден за избори, а од друга страна многумина од вас се од внатрешноста на Македонија, решив 11. предавање и вежби по Хумана генетика да ги одржам онлајн на Мајкрософт Тимс. Бидете утре онлајн десетина минути пред 8:00 часот.

Честит Велигден и Ѓурѓовден!

Предметен наставник 

Saturday, May 4, 2024

JHRS Call for papers Vol. 3, No. 1, 2024

Respected colleagues,


Journal of Health and Rehabilitation Sciences (JHRS) is a multidisciplinary, peer reviewed, scholarly, international, electronic journal. The following articles will be considered for publication: original and review articles, short report, letters to the editor, clinical experiences, survey of cases, doctoral dissertations, master of arts, editorials, rapid communications and other contributions from all the fields of health sciences, rehabilitation sciences, developmental diversities, special education, psychology, social policy, and the related sciences. The aim of the journal is to share and disseminate knowledge between all disciplines that work in the field of developmental diversities. All articles will be critically reviewed by at least two unknown reviewers within 2 months, but longer delays are sometimes unavoidable. All manuscripts must comply with Authors Instructions. There will be around 20 articles published per year. JHRS allows free access (Open Access) to its contents and permits authors to self-archive final accepted version of the articles on any OAI-compliant institutional / subject-based repository. Journal of Health and Rehabilitation Sciences is devoted to the scientific study of health disturbances and rehabilitation. The subject matter is broad and includes, but is not restricted to, findings from health, psychological, biological, educational, genetic, medical, psychiatric, and sociological studies, ethical, philosophical, and legal contributions that increase knowledge on the prevention and treatment of disability, and/or inform public policy and practice.

You are kindly invited to submit an article in our Journal. Please type them in Word format. Please use Times New Roman font with Font size 12. The manuscript can not exceed 30.000 characters with no spaces A4 format including Abstract, Tables, Figures, and References. The margins should be 2 cm from every side, and also paragraph should be 1.5 lines. The style of referencing is from APA.

The dead line for sending the manuscripts is May 31st 2024.
Visit the journal on the following LINK.

With respect,
JHRS Editor-in-ChiefSunday, April 28, 2024

Презентации од конференцијата: 10 години од формирањето на МЗМУ

Почитувани колешки и колеги,

На 25 април 2024 година Македонското научно здружение на медицински уредници го прослави својот јубилеј 10 години од своето формирање. НАУЧНАТА КОНФЕРЕНЦИЈА СО МЕЃУНАРОДНО УЧЕСТВО: НАУЧЕН И ПУБЛИЦИСТИЧКИ ИНТЕГРИТЕТ ВО БИОМЕДИЦИНАТА се одржа во МАНУ со 105 регистрирани учесници, плус 20 на платформата ЗУМ. Беа презентирани 15 трудови кои овде сакам да ги споделам во ПДФ формат и видео формат.

 1. Проф. д-р Валентин Мирчевски: Смислата и значењето на научното публицирање  PDF   Video
 2. Проф. д-р Ана Марушиќ: Предизвици за интегритетот на истражувањето   PDF   Video
 3. Проф. д-р Мирко Спироски: Научно издаваштво во Република Македонија анализирано со вештачка интелигенција   PDF   Video
 4. Проф. д-р Јадранка Стојановски: Поддршка на научната заедница во усвојување на практики за отворена наука   PDF   Video
 5. Проф. д-р Изет Машиќ: Библиометриски индекси - предности и недостатоци во практичната примена за научната валидност на авторите и нивните научни содржини   PDF
 6. Проф. д-р Дончо Донев: Организиран пристап за сузбивање на предаторските списанија и издаваштво   PDF   Video
 7. Проф. д-р Гордана Петрушевска: Плагијаризам и самоплагијаризам, фабрикување и фалсификување на резултати од истражување   PDF   VIdeo
 8. Проф. д-р Гоце Спасовски: Списанија со отворен пристап   PDF   Video
 9. Проф. д-р Флорина Поповска Перчиниќ: Етички стандарди во научното публикување - искуство на меѓународното научно списание „Македонски ветеринарен преглед“   PDF   Video
 10. Проф. д-р Азис Положани: Списание на Југоисточна Европа за одржлив развој (СЕЕЈСД) - научна платформа за одржлив развој на регионот Југоисточна Европа   PDF   Video 
 11. Милица Шевкушиќ: Поим за квалитет во списанијата со отворен пристап   PDF   Video
 12. Прим. д-р м-р сци. Илија Глигоров: Преглед на достапни електронски веб страници на здруженија на медицински уредници и портали на медицинско уредување   PDF   Video
 13. Ана Ѓорѓевиќ: Научен интегритет на Универзитетот во Белград -
  Хемиски факултет во контекст на одговорна процена на истражување   PDF   Video 
 14. Павло Коломиец: Научник од 21-от век - Социјални мрежи и апликации за научници   PDF   Video
 15. Проф. д-р Владимир Трајковски: Планот С - иднината на објавувањето во отворен пристап   PDF   Video
Претседател на научен одбор