Wednesday, November 30, 2016

Термини за испити втор циклус на студии - февруарска сесија 2017

Почитувани постдипломци,
Ви ги давам на увид термините за полагање на моите испити од втор циклус студии за февруарската сесија. Тоа се следните датуми:

14.02.2017
Аутизам во 09:00 часот
Медицинска рехабилитација на лица со моторни нарушувања во 12:00 часот

24.02.2017
Аутизам во 09:00 часот
Медицинска рехабилитација на лица со моторни нарушувања во 12:00 часот

Нека е со лесно подготвувањето на испитите.
Предметен наставник

Термини за моите испити прв циклус студии - јануарска сесија 2017

Почитувани студенти,
Крајно време е да еднете и да се подготвувате за јануарската испитна сесија. Немате многу време за калкулирање

Прва декада:
17.01.2017 Генетика, Физиологија, ФФА во 08:15 часот
18.01.2017 ХГ и МОИ во 08:15 часот

Втора декада
26.01.2017 Генетика, Физиологија, ФФА во 08:15 часот
27.01.2017 ХГ и МОИ во 08:15 часот

Па ајде нека ви е со среќа подготовката на испитите!
Предметен наставник

Tuesday, November 29, 2016

Појаснувања за распоредот на часови за оваа седмица

Почитувани студенти од прва година,
Бидејќи гледам дека треба некои работи на одредени студенти по 100 пати да им се повторуваат должен сум уште еднаш да ви го објаснам распоредот за оваа седмица кој е малку видоизменет заради чествувањето на „Меѓународниот ден на лицата со инвалидност". Имено во четврток распоредот си тече нормално до 15:30 часот. Измената е што втора група ќе има вежби ФФА од 15:45 до 18:00 часот, наместо да ги одржи истите во петок. Во петок предавањата ФФА започнуваат во 07:30 часот и ќе траат некаде до 10:00 часот, за да веднаш потоа втора група започне со вежбите ХГ, кои ќе завршат во 11:30 часот, за да потоа се упатите кон големиот амфитеатар на ФЗФ каде во 12:00 часот започнува настанот.
Мислам дека јасно пишувам, да не ги помеша повторно некој работите?
Предметен наставник

Monday, November 28, 2016

Ден на дрвото - 30.11.2016

Почитувани студенти,
Штотуку ја добив на е-пошта оваа информација дека во среда е ден на дрвото. И покрај тоа што имав желба да одржам дури и дополнително предавање со прва година, сега сето тоа паѓа во вода. Значи, да заклучам предавања нема да има ниту за преслушувачите, ниту за прва година. Во продолжение известувањето од Деканатот на ФЗФ.
Предметен наставникСогласно Заклучокот од седницата на Владата на Република Македонија одржана на 25.11.2016 година, по повод спроведување на акцијата „Ден на дрвото-Засади ја својата иднина”, 30 ноември 2016 година (среда), е неработен ден, освен за вработените во здравствените институции.
Истовремено, ве известуваме дека датумот за одработување дополнително ќе се определи.

Со почит,
Деканат на Филозофски факултет

Sunday, November 27, 2016

Предавање на семинарски трудови - променети термини за вторник

Почитувани студенти,
Сакам да ве информирам дека предавањето на семинарските трудови ќе се одвива на 28 и 29 ноември во мојот кабинет во термини од 09:30 до 11:30 и од 13.30 до 15:00 часот. Ве молам за строго придржување на термините бидејќи рокот за предавање истекува, а јас немам други термини предвидено за оваа намена. Се надевам на разбирање од ваша страна. 
Предметен наставник

Wednesday, November 23, 2016

Предавање за постдипломци - сабота 26.11.2016

Почитувани постдипломци од новата генерација,
Сакам уште еднаш да ве потсетам за предавањето што ќе го одржам нареднава сабота во рамките на предметот Планирање на научното истражување. По цели три години се формираше група за да може да се одржи предавање и заради тоа ми е голема чест и задоволство. Во оваа пригода сакам да се заблагодарам на носителот на предметот проф. д-р Наташа Ангелоска Галевска која ми ја укажа таа чест и можност и ми отстапи 4 часа од нејзиниот предмет за да ги запознаам нашите постдиплоци со темата: „Како да се напиште, поднесе и објави научен труд". Предавањето ќе се одржи во слушална 11 со почеток во 10:00 часот. Искрено се надевам дека ќе ви биде од голема корист во вашата понатамошна научно истражувачка работа.
Главен и одговорен уредник на ДТП/JSER

Tuesday, November 22, 2016

Некои напомени за семинарските трудови - ноември 2016

Почитувани студенти од прва година,
Сакам да споделам некои напомени во врска со предавањето на семинарски трудови. Ве потсетувам дека семинарските трудови ќе се примаат во печатена верзија најдоцна до 30.11.2016 година во периодот од 09:00 до 11:00 часот, а електронската верзија најдоцна до 23:59 истиот датум.  Бидејќи наредната среда имам настава на Педагошки факултет каде морам да бидам најдоцна до 12 часот, можеби подобро би било вашите обврски да ги завршите до вторник 29.11.2016.
За да не ми праќате сите електронска пошта отворив корисничка сметка на www.gmail.com
корисничко име: defektologijaseminarski@gmail.com
лозинка: за студентите од Институтот за дефектологија ќе биде објавена во ФБ групата, а студентите од Институтот за психологија треба да ми испратат електронска порака за да им го испратам.
Кога ќе влезете во корисничката сметка треба да одите во делот Drive,  и да го закачите (upload-ирате) вашиот Word документ, т.е. вашиот семинарски труд и интернет ресурси за вонредните студенти. Обработките на труд не се закачуваат. Студентите од Институтот за дефектологија ќе ги ставаат своите фајлови во фолдерите ХГ-ноември 2016 за предмететот хумана генетика, ФФА-ноември-2016 за предметот Физиологија со функцинонална анатомија. Студентите од Институтот за психологија и Институтот за семејни студии ќе ги закачуваат своите фајлови во фолдерите Генетика - ноември 2016 и Физиологија - ноември - 2016, зависно од предемтот што го слушаат. Именување на фајлот треба да биде вашето целосно име и презиме-насловот на семинарската (интернет ресурсот)-кратенка за предметот. На пример: Ристана Петковска-Хромозоми-ХГ или Стојко Вранковски-Физиологија на видот-ФФА. Ве молам за прецизно закачување на трудовите да не дојде до некаква конфузија. Сите трудови што ќе стигнат по 30.11.2016 нема да бидат земени предвид за оценување.
Предметен наставник

Thursday, November 17, 2016

Теми за учење за вторите колоквиуми

Почитувани студенти,
Во прилог се темите за вторите колоквиуми по моите предмети.

Физиологија со функционална анатомија за прва, втора, трета и четврта година
 1. Сензорен нервен систем
 2. Болка
 3. Перцепција на температура
 4. Моторен нервен систем
 5. Улога на продолжениот мозок во контрола на моторните функции
 6. Улога на малиот мозок во контрола на моторните функции
 7. Улога на базалните ганглии во контрола на моторните функции
 8. Систем на сетила
 9. Ендокрин систем
 10. Физиологија на говор
 11. Физиологија на учење и меморија
Физиологија со функционална анатомија за апсолвенти
Од таму каде заврши првиот колоквиум сите поглавја заклучно со уринарен систем

Физиологија за студенти од Институт за психологија
 1. Сензорен нервен систем
 2. Моторен нервен систем
 3. Улога на продолжениот мозок во контрола на моторните функции
 4. Улога на малиот мозок во контрола на моторните функции
 5. Улога на базалните ганглии во контрола на моторните функции
 6. Систем на сетила (без делот анатомија)
 7. Ендокрин систем
 8. Физиологија на учење и меморија
 9. Физиологија на сонот
 10. Физиологија на емоции
Хумана генетика за прва, втора, трета и четврта година
 1. Генски мутации
 2. Моногенски болести
 3. Пренатална дијагноза
 4. Конгенитални малформации
 5. Хромозомопатии
 6. Генетски аспекти на слушните нарушувања
 7. Генетски аспекти на оштетувања на видот
 8. Генетски аспекти на интелектуалната попреченост
 9. Генетски аспекти на миопатиите
 10. Генетски аспекти на аутизмот
 11. Генетско советување
 12. Генотерапија
 Генетика за студенти од Институт за психологија
 1. Генски мутации
 2. Пренатална дијагноза
 3. Студии во психогенетика
 4. Генетски аспекти на аутизмот
 5. Генетски аспекти на психијатриските нарушувања
 6. Генетско советување
 7. Генотерапија
Предметен наставник

Friday, November 11, 2016

Резултати од првиот колоквиум ФФА - 11.11.2016

Почитувани студенти,
Во прилог се резултатите од утринскиот колоквиум по Физиологија со функцинална анатомија. Шест студенти го положија колоквиумот и четири се пуштени условно и тоа значи дека треба да освојат на следниот колоквиум од 19-20 поени, зависно колку имаат на овој, така што збирот од двата колоквиума мора да изнесува 36 поени. Честитки до положените. Една студентка освои нула поени (не ми е јасно како успеа во тоа?).


Реден број
Број на индекс
ЕКТС
поени
1.       
24044/16
31
2.       
24211/16
26
3.       
8415/13
22
4.       
8573/14
18.5
5.       
24104/16
18.5
6.       
9575/16
18
7.       
9475/16
17 условно
8.       
23267/14
17 условно
9.       
24085/16
16.5 условно
10.   
24037/16
16 условно
11.   
9487/16
15
12.   
24048/16
14.5
13.   
24059/16
11.5
14.   
8590/14
11.5
15.   
9478/16
11.5
16.   
9575/14
11
17.   
9494/16
10
18.   
9068/15
10
19.   
24072/16
10
20.   
24062/16
9.5
21.   
23315/14
9.5
22.   
24054/16
9.5
23.   
9557/16
9.5
24.   
9519/16
9
25.   
24084/16
9
26.   
9112/15
8.5
27.   
24057/16
8.5
28.   
23257/14
8.5
29.   
9134/15
8.5
30.   
9491/16
8.5
31.   
24052/16
8.5
32.   
9606/16
8
33.   
9444/16
8
34.   
24093/16
8
35.   
23137/13
8
36.   
24081/16
8
37.   
9477/16
7.5
38.   
24051/16
7.5
39.   
9489/16
7.5
40.   
9455/16
7.5
41.   
23781/15
7
42.   
8583/14
7
43.   
24099/16
6.5
44.   
24106/16
6.5
45.   
24077/16
6.5
46.   
9506/16
6.5
47.   
9605/16
6
48.   
9566/16
6
49.   
9501/16
6
50.   
9474/16
6
51.   
9447/16
5.5
52.   
9500/16
5.5
53.   
8521/14
5.5
54.   
9555/16
5
55.   
9453/16
5
56.   
9480/16
5
57.   
9516/16
4.5
58.   
9492/16
4
59.   
9481/16
4
60.   
24061/16
3.5
61.   
9505/16
3
62.   
9507/16
3
63.   
9490/16
3
64.   
9482/16
3
65.   
24101/16
3
66.   
9458/16
2.5
67.   
9493/16
1
68.   
8992/15
0Предметен наставник