Friday, May 31, 2013

30 години полуматура

Драги пријателки и пријатели,
Во сабота 1 јуни нашата генерација 1975-1983 година што заврши осмо одделение во ОУ „Владимир Илич Ленин„ или сегашно ОУ „Гоце Делчев„ во центарот на градот слави 30 години од својата полуматура. Малку е невообичаено ова славење зашто сите прослвауваат годишници од матура. Но ете ние сме едно добро и би рекол хомогено јадро на другари кои не престанаа да другаруваат и по толку години. Успеавме на список од 80-тина ученици да најдаме околу 50-тина кои го потврдија учеството. За жал шестмина се починати, а десетина се во Англија, САД, Канада, Австралија, Германија. Она што е најважно е дека ги обезбедивме нашите први наставнички од прво до четврто одделение Милка Марковска и Десанка Герасимовска. Најбитно е дека се се уште живи и во добра кондиција да се дружат со нас.
Секоја генерација за себе вели дека е најдобра, други пак велат дека се изгубена генерација на Хемингвеј. Но, во нашата генерација навистина излегоа врвни кадри од сите струки: професори, доктори, магистри, градоначалници, успешни бизнисмени, ветеринари, актери, електроинжинери, машински и градежни инжинери, итн знам заборавив некои. Не дека ги немаше и оние кои што не завршија факултет, но тие беа во мал број и со силна социоемоционална интелигенција.
Се присеќавам на нашата полуматура од тоа време во јуни далечната 1983 година. Првиот испит на зрелоста се полагаше, мораше да се заврши со сите петки ако сакавте да запишете силно средно училиште. И тогаш се одеше по купување гардероба, но не во Грција, Турција, туку тука во Скопје. Беа во мода панталони во боја. Знам со мајка ми земавме жолти пантолони во Клуб 77, кошула тробојна жолто, сино и црвено од бутикот Лонѕа и црвени еспадрили од Чако во стара чаршија. Тоа беа незаборавни мигови на шопингување, барем за мене кој сум класичен антишопингаш. Сите се облекуваа така во бои. Сега некој да го облече тоа ќе мислиш дека е излезен од некој демоде филм. Посебно место има во мојата меморија полуматурската вечер која скромно ја прославивме токму во една од училниците на горниот спрат на училиштето. Тогаш не беше возможно на таа возраст да помислиме да одиме по ресторани. Многу убаво паметам дека со „Маршалот„ на Тони „Берза„ направивме одлична забава до раните утрински часови. Се вртеа до бесвест песните на Мајкл Џексон, Лора Брениген, Ајрин Кара, Њу Ордер, Јуритмикс, Дјуран Дјуран,Даниел Поповиќ, Здравко Чолиќ, Бјело Дугме и други. Едноставно бесценето.
Сега останува да си посакаме успешна забава со многу емотивни моменти задутре, бидејќи некои не се виделе меѓу себе и по 30 години, да си посакаме многу здравје и многу вакви прослави во иднина. Беше ова едно убаво мементо, а сега да пуштам една нумера од тоа време Laura Branighan со нумерата Gloria.
Раскажувачот
Thursday, May 30, 2013

Резултати од испитите ХГ и МОИ - прва декада - мај 2013

Почитувани студенти,
Во прилог се резултатите од утринските испити по Медицински основи на инвалидноста и Хумана генетика. Честитки до положените. Термин за оцени ќе биде наредната недела во понеделник или вторник за што ќе бидете навремено информирани.
Предметен наставник

Wednesday, May 29, 2013

Резултати од испитот ФФА - прва декада мај 2013

Почитувани студенти,
Во прилог се резултатите од испитот Физиологија со функционална анатомија што се одржа утринава. Положија само две студентки, а студентката од Институтот за психологија освои само 2 поени и за еден студент нема потреба да објавувам посебни списоци.
Предметен наставник

Monday, May 27, 2013

Мементо

Драги мои,
Пред околу еден месец на мојот приватен Фејсбук профил воведов рубрика наречена Мементо. Рубриката избобилува со стари слики кои нешто значат во мојот живот. Секако дека во таа рубрика има и место за стари настани линкувани од јутјуб и стари музички нумери. Кога имам слободно време оваа рубрика навистина ме релаксира од тешкото секојдневие и ме враќа во некои поспокојни времиња. Наречете го тоа како носталгија или како сакате, но мене моментно ми е најдобрата забава во слободно време. Моите ФБ пријатели ја знаат приказната, но еве и на овој медиум да ја споделам рубриката Мементо. За овде се одлучив за 30 хитови се разбира во многу скратена верзија и тоа од Орвеловската 1984 година. Тоа се хитови од прв до последен, вистинска музичка едукација за помладите генерации, па преслушајте ги околу 8 минути траат.


Од сликите што ги постирам гледам тие да се постари од 2010 година. На сликите можат да се најдат мои другари, пријатели, колеги, студенти, соработници и други, т.е. сите оние што нешто значеле и се уште значат во мојот живот. За овде се одлучив да ви постирам нешто од една моја студиска посета на Холандија во март 2004 година. Сликата е направена пред една катедрала во Мастрихт.


Раскажувачот

Sunday, May 26, 2013

Цитиран наш труд објавен во Focus Autism Other Devеlopmental Disablities

Почитувани колешки и колеги,
Уште еднаш цитиран нашиот труд: Trajkovski V, Petlichkovski A, Efinska-Mladenovska O, et al. Higher plasma concentration of food-specific antibodies in persons with autistic disorder in comparison to their siblings. Focus Autism Other Dev Disabl.2008;23:176–185 и тоа во трудот The Relationship of Autism and Gluten од Timothy Buie, Harvard Medical School, Massachusetts General Hospital for Children, Boston, Massachusetts во списанието Clinical Therapeutics/Volume 35, Number 5, 2013 под референца 30. Нека ни се множат цитирањата. Во продолжение само апстрактот бидејќи трудот не е со слободен пристап.
Авторот

ABSTRACT
Background: Autism is now a common condition with a prevalence of 1 in 88 children. There is no
known etiology. Speculation about possible treatments for autism or autism spectrum disorders
(ASD) has included the use of various dietary interventions, including a gluten-free diet.
Objective: The goal of this article was to review the literature available evaluating the use of glutenfree
diets in patients with autism to determine if diet should be instituted as a treatment.
Methods: A literature review was performed, identifying previously published studies in which a
gluten-free diet was instituted as an autism treatment. These studies were not limited to randomized
controlled trials because only 1 article was available that used a double-blind crossover design. Most
publish reports were unblinded, observational studies.
Results: In the only double-blind, crossover study, no benefit of a gluten-free diet was identified. Several
other studies did report benefit from gluten-free diet. Controlling for observer bias and what may have
represented unrelated progress over time in these studies is not possible. There are many barriers to
evaluating treatment benefits for patients with autism. Gluten sensitivity may present in a variety of
ways, including gastrointestinal and neurologic symptoms. Although making a diagnosis of celiac
disease is easier with new serology and genetic testing, a large number of gluten-sensitive patients do
not have celiac disease. Testing to confirm non–celiac gluten sensitivity is not available.
Conclusions: A variety of symptoms may be present with gluten sensitivity. Currently, there is insufficient
evidence to support instituting a gluten-free diet as a treatment for autism. There may be a subgroup
of patients who might benefit from a glutenfree diet, but the symptom or testing profile of these
candidates remains unclear.
Key words: autism, autism spectrum disorders, diet, gluten, treatment.

Tuesday, May 21, 2013

Утре гостин во Сител на утринска програма

Драги пријателки и пријатели,
Утре 22.05.2013 ќе има краток прилог со мене вои утринската програма на ТВ Сител. Ќе зборам главно за причините на аутизмот. Па мој е ранобуден нека повели да гледа меѓу 7:00 и 8:00 часот.
Претседател на МНЗА

МНЗА во активностите на World Autism Awareness Day

Почитувани колешки и колеги,
Имам пријатно задоволство да ве информирам дека активностите на МНЗА се широко регистрирани и ценети. Имено нашата заложба за вклучување во светската капања на World Autism Awareness Day родија со плод. Нашето инсистирање за „обојување во сино„ на фонтаната „Воин на коњот„ уште во 2012 година на 2 април, како и оваа година беше забележано од администраторите на Фејсбук страницата на на World Autism Awareness Day кои што ја споделија нашата слика. За 2 седмици откако е соподелена на Фејсбук таа има 2087 допаѓања, 409 споделувања и десетина коментари. Во ова што го говорам можете да се уверите на следниот линк.
Претседател на МНЗА

Monday, May 20, 2013

5-ти меѓународен конгрес на психијатрите од Македонија

Почитувани колешки и колеги,
Неделава во Охрид ќе се одржи 5-тиот меѓународен конгрес на психијатрите од Македонија. На конгресот ќе учествувам и јас со тема: „Ментално здравје и аутизам„ на 23.05.2013 година во 17:50 часот. Конгресот ќе се одржи во хотел Инекс Горица во Охрид. Па еве пригода да ги поканам сите оние кои ќе се најдат случајно или намерно таму да ја слушнат оваа интересна сесија. Доколку сте заинтересирани овде можете да ја погледнете програмата. Ги поздравувам организаторите на конгресот.
Учесник на конгресот

Friday, May 17, 2013

Слики од семинарот по Хумана генетика

Почитувани студенти,
Денес ги добив сликите од вашата колешка па решив да ги споделам со вас. Учебната година заврши, потписите се дадоа, остануваат уште испитите. Но, остануваат и овие слики за спомен и сеќавањe. Тие некогаш ќе бидат добар мементо.
Предметен наставникTuesday, May 14, 2013

Список со ЕКТС поени - ХГ 2013

Почитувани студенти,
Во прилог е списокот со ЕКТС поени по предметот Хумана генетика. Сите што се означени во црвено ќе треба да дојдат утре (среда) од 08:30 до 10:00 часот да земат задача и во четврток да ја одговараат, под услов ако сакаат да полагаат во мајско-јунска сесија. Ако сакаат да полагаат во август-септември тогаш обврските треба да ги завршат најдоцна до 30 јуни. Тие што се означени во зелено немаат право на потпис заради преголемиот број минуси по вежби и предавања и треба да го преслушаат предметот наредната академска година.
Предметен наставник

Monday, May 13, 2013

Триенаесетто предавање ХГ - 2013

Почитувани студенти,
Како што веќе неколку пати напоменав утре ќе биде последното предавање по Хумана генетика и ќе се однесува на Генска терапија. Другите поглавја се предавани пред празниците. На линкот од стариот блог ги имате и нив. Предавањето започнува во 8.00 часот. Потоа во 9.00 прва и втора група вежби кои ќе имаат семинар и потписи. Во 10:00 или нешто потоа треба да дојдат трета и четврта група. Ве молам не ги заборавајте практикумите, индексите и фотоапаратите :) Не закажувајте други обрвски на ФЗФ пред 12:00 часот, зашто не можам точно да ги предвидам термините на групите бидејќи сте премногу студенти.

15 ЕКТС поени - мај 2013

Почитувани студенти,
Во четврток на 16.05.2013 од 11:00 до 14:00 часот ве поканувам да си ја завршите обврската со 15 ЕКТС поени.
Предметен наставник

Резултати од вториот колоквиум ХГ

Почитувани студенти,
Во прилог се резултатите од вториот колоквиум по Хумана генетика. Честитки до положените.
Предметен наставник

Saturday, May 11, 2013

Што НЕ треба да правите при презентирање

Почитувани колешки и колеги,
Сакам да споделам неколку практични совети што не треба да правите кога презентирате семинарски, дипломски, магистерски, докторски труд или труд на конгрес. Се надевам истиве совети ќе ви користат во вашата практика.
 1. НЕ користете мали фонтови.
 2. НЕ гледајте во една точка за цело време.
 3. НЕ се извинувајте од типот:
  "Немав време да се подготвам за презентацијата".
  "Јас не се чувствувам правилно подготвен за оваа презентација".

  "Бидејќи сум болен не сум подготвен за оваа презентација".
 4. НЕ го пречекорувајте временско ограничување.
 5. НЕ стоите пред проектираниот материјал.
 6. НЕ застанувајте со грбот пред публиката.
 7. НЕ покажувајте кон лаптоп, туку кон видео ѕидот.
Ментор

Wednesday, May 8, 2013

Цитирани во Behavioral Interventions

Почитувани колешки и колеги,
Нашиот труд Higher plasma concentration of food-specific antibodies in persons with autistic disorder in comparison to their siblings е цитиран во реномиранто списание Behavioral Interventions во трудот со наслов A REVIEW OF COMPARISON STUDIES IN APPLIED BEHAVIOR ANALYSIS од авторите Daniel B. Shabani и Wing Yan Lam. Behav. Intervent. (2013) Published online in Wiley Online Library DOI: 10.1002/bin.1361. Бидејќи списанието не е со отворен пристап нема да можам да го споделам целиот труд, туку само неговиот апстракт.
Цитираниот

Abstract
A commonly used research design in applied behavior analysis involves comparing two or more independent
variables. Typically, the relative effectiveness of two different interventions is measured on a
single dependent variable. In the current review, 54 comparison studies from seven different peerreviewed,
behavior analytic journals were evaluated between the years 2002 and 2011. Each study
was evaluated across seven dimensions: (1) experimental design, (2) setting, (3) participants, (4) type
of comparison, (5) number of comparisons, (6) treatment integrity, and (7) outcome. There were some
consistencies across studies, with half resulting in equivalent outcomes across comparisons. In addition,
most studies employed the use of an alternating treatments or multi-element single-subject design and
compared a teaching methodology. On the basis of these results, the value of comparison study as well
as directions for future comparison research is discussed. Overall, comparison study is a worthy and important
enterprise that requires a high degree of experimental control and a careful analyses of the results,
regardless of whether the outcome clearly favored one independent variable or not. Copyright ©
2013 John Wiley & Sons, Ltd.

Monday, May 6, 2013

Колоквиумска недела и семинар ХГ

Почитувани студенти,
Сакам да ве информирам за три работи во врска со идната работна седмица. Тоа се колоквиумот, семинарот и потписите по ХГ.
На барање на редовните студенти поради друг колоквиум утре на 07.05.2013 кај колешката, морав да го поместам колоквиумот ХГ во мојот ден за предавање понеделник 13.05.2013. Тој ќе се полага во библиотеката на Институтот за дефектологија на ФЗФ во 08.15.
На 14.05.2013 (вторник) во лабораторија со почеток во 08:00 часот ќе го одржам последното предавање за генска терапија. На предавањето треба да дојде целата генерација и тоа ќе се бодира.
Во 09:00 часот треба да дојдат прва и втора група од вежби и тие студенти (3-4) што се во овие две групи, а се пријавија за семинарот за ХГ. Потоа следуваат потписи. Доколку има повеќе ќе бидат префрлени во другиот термин.
Во 10:00 часот треба да дојдат трета и четврта група за вежби. Ќе презентираат 3-4 студенти. Потоа следуваат потписи. За непречено добивање потпис треба да имате најмногу два минуси од вежби, не помалку од 7 плуса на предавање, да носите практикум ХГ со себе и се разбира индекс. Групите од вежби ако не си ги знаете погледнете на стариот блог. Присуството на семинарите по ХГ ќе се бодира во рамките на вежбите.
Предметен наставник

Saturday, May 4, 2013

Термини за полагање испити за втор циклус студии - јуни 2013

Почитувани постдипломци,
Сигурно ги прославувате Влигденските празници, но има некој што мисли на вас, а тоа се секретарот и раководителот на студиите. Благодарам на секретарот на студиите за испратениот документ. Сакам да ви споделам датуми за полагање испити.
Раководител на ННК

Мики Јевремовиќ - Бевме деца

Драги мои,
Голема сабота е, за прв пат во мојот живот - Велигден се чествува во летна атмосфера. Не престанува носталгијата по детството. „Тоа лето да се врати кога дете бев јас„... Погледајте ја оваа прекрасна обработка на Мики Јевремовиќ под наслов „Бевме деца„. Авторот на видеоклипот се потрудил да стави прекрасни пејсажи. Потрошете две и пол минути и погледајте го видеото и одморете ги своите очи.
DJ Vac

Friday, May 3, 2013

Проф. д-р Владимир Трајковски на социјалните медиуми

Почитувани колешки и колеги,
Сакам да споделам неколку линкови на кои што сум застапен на социјалните медиуми и некои други позначајни портали.

Блегерај на он.нет
Блогспот
Facebook
Twitter @vladotra
LinkedIN
Википедија
Delicious
Youtube
ResearchGate
Google Scholar
PubMed
Biomedexperts
Index Copernicus