Saturday, February 29, 2020

Уште три месеци до втората Риатач конференција во Скопје

Драги колешки и колеги,
Како што веќе знаете остануваат уште три месеци до одржување на втората Риатач конференција која ќе се одржи на 29 и 30 мај во Скопје и ние во МНЗА како соорганизатори со нетрпение ја очекуваме истата. Би сакал да ве информирам дека остануваат уште помалку од 30-тина места бидејќи речиси секојдневно има по некој заинтересиран.
Во програмата на конференцијата ќе имате прилика да чуете врвни предавачи од целиот свет како што се: Drs. Paula Weerkamp-Bartholomeus од Холандија, Prof. Dr. Mohamad Ghaziuddin од САД, Dr. Ron Willems лице со Аспергер синдром од Холандија, Prof. Felice Corona и Dr. Tonia de Giuseppe од Италија, Prof. Parasuram Ramamoorthi од Индија, Prof. Dr. Carmello Rizzo од Италија, Prof. Dr. Alexander Poletaev од Русија, Dr. Eric Sulkers од Холандија, Dr. Hanna Alonim од Израел, Prof. Dr. Donatella Marazziti од Италија, Dr. Maja Roje Novak од Хрватска, Prof. Michael Fitzgerald од Ирска, Dr. Veselin Medenica од Србија, Prof. Dmitry Butko од Русија, Dr. Ashutosh Srivastava и Dr. Ritu Chauhan од Индија и многу други врвни професионалци во својата област.
Најмалата и задолжителна котизација што мора да се плати е 25 евра и тоа подразбира само присуство на сесиите и на самата конференција. Доколку сакате и да ручате заедно со учесниците во хотел Арка тогаш ќе треба да доплатите уште 18 евра за двата ручека и уште 25 евра за свечената вечера која ќе биде во некој од скопските реномирани ресторани. Тоа би значело дека ако сакате да присуствувате на сите активности максималната котизација за членови од МНЗА, колешки и колеги од МКД, студенти и родители изнесува 68 евра. Но, за да добиете попуст мора да добиете код за попуст и за тоа ќе мора да се обратите на следната е-пошта: president@mssa.org.mk. Котизацијата се уплаќа со банкарски трансфер или кредитна картичка на сметката на Риатач фондацијата од Холандија.
За родителите од Македонија кои ќе се пријават и уплатат котизација има обезбедебно бесплатни прегледи од некои од горенаведените експерти во Гаспар Центарот во Козле на 31 мај.
Во очекување на вашите регистрации примете срдечни колегијални поздрави,

Претседател на МНЗА

Friday, February 28, 2020

Nuclear receptor corepressors in intellectual disability and autism

 2020 Feb 7. doi: 10.1038/s41380-020-0667-y. [Epub ahead of print]

Kong Y1,2Zhou W2Sun Z3.

1. Department of Biochemistry and Molecular Biology, School of Medicine, Southeast University, Nanjing, China.

2. Department of Medicine, Division of Diabetes, Endocrinology and Metabolism, Baylor College of Medicine, Houston, TX, USA.
         3.Department of Medicine, Division of Diabetes, Endocrinology and Metabolism, Baylor College of Medicine, Houston, TX, USA. 


Abstract

Autism spectrum disorder (ASD) is characterized by neurocognitive dysfunctions, such as impaired social interaction and language learning. Gene-environment interactions have a pivotal role in ASD pathogenesis. Nuclear receptor corepressors (NCORs) are transcription co-regulators physically associated with histone deacetylases (HDACs) and many known players in ASD etiology such as transducin β-like 1 X-linked receptor 1 and methyl-CpG binding protein 2. The epigenome-modifying NCOR complex is sensitive to many ASD risk factors, including HDAC inhibitor valproic acid and a variety of endocrine factors, xenobiotic chemicals, or metabolites that can directly bind to multiple nuclear receptors. Here, we review recent studies of NCORs in neurocognition using animal models and human genetics approaches. We discuss functional interplays between NCORs and other known players in ASD etiology. It is conceivable that the NCOR complex may bridge the in utero environmental risk factors of ASD with epigenetic remodeling and can serve as a converging point for many gene-environment interactions in the pathogenesis of ASD and intellectual disability.

Tuesday, February 25, 2020

Заменето предавање ХГ - 26.02.2020

Почитувани студенти,
Како што се договаравме денес на предавањата, сакам да ве известам дека утре (среда) ќе се одржи предавањето по Хумана генетика наместо тоа од 10.03.2020 кога ќе бидам службено отсутен. Предавањето ќе се одржи во слушална 11 на ФЗФ со почеток во 15:30 часот. Предавањето е задолжително за сите студенти кои го слушаат предметот во оваа академска година.
Предметен наставник

Monday, February 24, 2020

Поместен термин за консултации - 26.02.2020

Почитувани студенти,
Ве известувам дека оваа среда, задутре 26.02.2020 консултациите наместо во редовниот термин ќе се изведуваат во термин од 12:00 до 13:30 часот. Ова поместување важи само за оваа среда и тоа е од објективни причини.
Предметен наставник

Friday, February 21, 2020

JRTDD BIBLIOGRAPHY 2018-2019

Vol.1, issue 1

Anunciação, L. (2018). An Overview of the History and Methodological Aspects of Psychometrics. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 1(1), 44-58. doi: 10.26407/2018jrtdd.1.6

Chauhan, R. (2018). Effectiveness of ReAttach Therapy in Management of Emotional Dysregulation with OCPD, PTSD, Anxiety and Stress in Young Adults. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 1(1), 15-26. doi: 10.26407/2018jrtdd.1.2

Heesterbeek, C. (2018). ReAttach within Neurorehabilitation: A Case Report. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 1(1), 36-43. doi: 10.26407/2018jrtdd.1.7

Kossewska, J. (2018). Autism: is there a place for ReAttach therapy? Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 1(1), 67-69. doi: 10.26407/2018jrtdd.1.5

Poletaev, A. B. (2018). Autistic child and his mother: marker molecules of blood and reflection of molecular and cellular disturbances. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 1(1), 59-66. doi: 10.26407/2018jrtdd.1.8

ter Maat, R. (2018). Reducing Symptoms of Social Anxiety in a Young Adult: A Case Study on ReAttach. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 1(1), 27-35. doi: 10.26407/2018jrtdd.1.4

Trajkovski, V. (2018). A Comparison Between Electronic and Printed Journals. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 1(1), 1-6. doi: 10.26407/2018jrtdd.1.1

Weerkamp-Bartholomeus, P. (2018). Autism:The Pre-Conceptual State of Mind. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 1(1), 7-14. doi: 10.26407/2018jrtdd.1.3


Vol.1, issue 2

Chen, C-Y., Anunciação, L., Squires, J., Filgueiras, A., Landeira-Fernandez, J. (2019). The relation between a developmental and social-emotional screening test used in public child daycare centers in Brazil. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 1(2), 91-101. doi: 10.26407/2018jrtdd.1.11

Fitzgerald, M. M. (2019). The history of autism in the first half century of the 20th century: new and revised. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 1(2), 70-77. doi:10.26407/2018jrtdd.1.13

Parchomiuk, M. (2019). Sexual Health Issues in Women with Intellectual Disabilities Preliminary Analysis of the Problem. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 1(2), 102-111. doi: 10.26407/2018jrtdd.1.9

Rathee, S., & Kumar, A. (2019) Role of Psychological Stressors in Dissociative Phenomenology. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 1(2), 84-90. doi: 10.26407/2018jrtdd.1.10

Trajkovski, V. (2019). Health Condition in Persons with Autism Spectrum Disorders. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 1(2), 112-124. doi: 10.26407/2018jrtdd.1.12

Weerkamp-Bartholomeus, P. (2019). How to tailor a transdiagnostic intervention to the individual state of mind of individuals with ASD? Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 1(2), 78-83. doi: 10.26407/2018jrtdd.1.14


Vol.2, issue 1

Adebisi, R.O., & Jerry, J.E. (2019). Effect of Use of Instructional Materials on Self-Help Skills of Children with Intellectual Disabilities in Abuja School for The Handicapped, Abuja, Nigeria. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 2(1), 1-11. doi: 10.26407/2019jrtdd.1.15

Janicki, M.P., Jokenin, N.S., Marsack-Topolewski, C., & Keller, S.M. (2019). Toward a Research Agenda on the Impact of Dementia upon Carers of Adults with Intellectual Disability. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 2(1), 51-60. doi: 10.26407/2019jrtdd.1.18

Kenig, N., & Kostovski, D. (2019). Gender Differences in the Effects of Comprehensive Sexuality Education. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 2(1), 40-50. doi: 10.26407/2019jrtdd.1.16

Reichenberg, M., & Lofgren, M. (2019). How satisfaction and self-efficacy for inclusive education matter for Swedish special educators’ assessment practices of students with intellectual disability. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 2(1), 12-25. doi: 10.26407/2019jrtdd.1.17

Vasilevska Petrovska, I., Giannakopoulou, A.C., Giannakopoulou, A.C., Winstanley, A., Miletto, R., Constanţa Roşca, G., … Trajkovski, V. (2019). Environmental Barriers and Facilitators to Participation of People with Autism Spectrum Disorders: stakeholders’ perspective. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 2(1), 26-39. doi: 10.26407/2019jrtdd.1.1


Vol.2, issue 2

Casanova, E. L., Sharp, J. L., Edelson, S. M., Kelly, D. P., Sokhadze, E. M., & Casanova, M. F. (2020). Immune, Autonomic, and Endocrine Dysregulation in Autism and Ehlers-Danlos Syndrome/Hypermobility Spectrum Disorders Versus Unaffected Controls. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 2(2), 82-95. doi: 10.26407/2019jrtdd.1.20

Chan, E.W.L., & Tan, H.J.R. (2020). Positive Psychology Couple Schema Therapy: A new model of couple therapy focusing on reigniting couple attraction via schema therapy and positive psychology. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 2(2), 61-69. doi: 10.26407/2019jrtdd.1.24

Đorđević, M. V., Glumbić, N. P., Brojčin, B. B., & Jojić, M. P. (2020). Predictors of Aggressive Behaviour in Children with Autism Spectrum Disorder. . Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 2(2), 70-81. doi: 10.26407/2019jrtdd.1.22

Georgieva, D., & Orlikoff, R. F. (2020). A Comparative Overview of Evidence-Based Treatment of Stuttering in Bulgaria and in the USA and Canada. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 2(2), 119-128. doi: 10.26407/2019jrtdd.1.23

Richter, K., Kellner, S., Milosheva, L., & Fronhofen, H. (2020). Treatment of insomnia in elderly patients. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 2(2), 129-138. doi: 10.26407/2019jrtdd.1.25

Savory, K., & Syer, Y. A. (2020). Advances in the understanding of cellular pathogenesis associated with Autism Spectrum Disorder. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities, 2(2), 96-118. doi: 10.26407/2019jrtdd.1.21

Thursday, February 13, 2020

Литература по предметот Медицински основи на инвалидноста

Почитувани студенти,

Ви ја постирам потребната литература по предметот Медицински основи на инвалидноста. Во прилог е фотографијата од корицата на мојот учебник. 

 Литература:
 1. Трајковски В. Медицински основи на инвалидноста. Филозофски факултет, Институт за дефектологија, Скопје, 2008.
 2. Трајковски В. Фонијатрија (скрипта за внатрешна употреба). Филозофски факултет, Институт за дефектологија, Скопје, 2009.
 3. Lević Z. Osnovi savremene neurologije. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2000.
 4. Radulović R, Stanković P. Otorinolaringologija sa maksilofacijalnom hirurgijom. Medicinski fakultet, Beograd, 2004.
 5. Бредфорд СА. Основи на офталмологијата. Табернакул, Скопје, 2010.

Предметен наставник

Теми за учење по предметот МОИ - 2020

Почитувани студенти,

Во прилог ви ги праќам темите за учење по предметот Медицински основи на инвалидноста.

I. Колоквиум

1. Класификација на интелектуална попреченост
2. Епидемиологија на интелектуална попреченост
3. Етиологија на интелектуална попреченост
4. Преглед на интелектуално попречено лице
5. Физички и биолошки методи на преглед на ЛИП
6. Дијагноза на интелектуална попреченост
7. Диференцијална дијагноза на интелектуална попреченост
8. Третман на интелектуална попреченост
9. Прогноза на интелектуална попреченост
10. Превенција на интелектуална попреченост
11. Шизофренија
12. Хиперкинетски синдром (АДХД)
13. Myasthenia gravis
14. Мултипна склероза
15. Аутизам
16. Рет синдром
17. Церебрална парализа
18. Развојни заболувања на ЦНС

Полагање I КОЛОКВИУМ
Последна седмица од март или прва седмица од април (ќе добиете дополнително известување).


II. Колоквиум
19. Методи на испитување на слухот
20. Аудиометрија
21. Испитување на слухот кај децата
22. Акутни воспаленија на надворешното уво
23. Акутни воспаленија на средното уво
24. Хронични воспаленија на средното уво
25. Отогени компликации
26. Мениерова болест
27. Отосклероза
28. Нарушувања на говорот
29. Основи на фонијатријата
30. Методи на преглед во фонијатријата
31. Фонација
32. Фонациски автоматизми
33. Нарушувања на фонацијата
34. Функционални нарушувања на гласот
35. Гласот и говорот по ларингектомија
36. Испитувања на функцијата на видот (офталмолошки тестови)
37. Рефракција на окото
38. Видови рефракции и испитувања на рефракцијата
39. Миопија
40. Хиперметропија
41. Страбизам
42. Патолошки промени на леќата
43. Глауком (поим и дефиниција)
44. Состојби на глауком
45. Вроден глауком
46. Функционална амблиопија

Полагање II Колоквиум
Последна декада од месец мај (ќе добиете дополнително известување).

Предметен наставник

Wednesday, February 12, 2020

СИЛАБУС по предметот ХГ - 2020

Почитувани студенти од прва година,
Еве го и силабусот по предметот Хумана генетика. Доколку го исполниме во целост без поголеми промени, јас ќе бидам многу среќен. Ви посакувам успех во студирањето во вториот семестар. Потребно е доста учење и залагање за да се остварат вишите цели. Го задржувам правото за промена на редоследот заради болест или службено отсуство.

СИЛАБУС ЗА ПРЕДАВАЊА ПО ХУМАНА ГЕНЕТИКАI. Недела 18.02.2020
1.ЗАПОЗНАВАЊЕ СО ЦЕЛИТЕ И ЗАДАЧИТЕ НА ПРЕДМЕТОТ
2.ВОВЕД ВО ГЕНЕТИКАТА
3.КЛАСИЧНА ГЕНЕТИКА

II. Недела 25.02.2020
4.СТРУКТУРНА ОРГАНИЗАЦИЈА НА КЛЕТКАТА
5. ХРОМОЗОМИ

III. Недела 03.03.2020
6. ДЕЛБА НА КЛЕТКАТА
7. МОЛЕКУЛАРНА ОСНОВА НА НАСЛЕДУВАЊЕТО I дел

IV. Недела 10.03.2020
8. МОЛЕКУЛАРНА ОСНОВА НА НАСЛЕДУВАЊЕТО II дел

V. Недела 17.03.2020
9. СИНТЕЗА НА ПРОТЕИНИ
10. НАСЛЕДУВАЊЕ

VI. Недела 24.03.2020
11. ХРОМОЗОМСКИ АБЕРАЦИИ

VII. Недела 31.03.2020
ПРВ КОЛОКВИУМ

VIII. Недела 07.04.2020
12. ГЕНСКИ МУТАЦИИ
13. МОНОГЕНСКИ БОЛЕСТИ

IX. Недела 14.04.2020
14.ПРЕНАТАЛНА ДИЈАГНОЗА
15. КОНГЕНИТАЛНИ МАЛФОРМАЦИИ

X. Недела 21.04.2020
17.ХРОМОЗОМСКИ ЗАБОЛУВАЊА

XI. Недела 28.04.2020
18. ГЕНЕТСКИ АСПЕКТИ НА ГЛУВОСТА
19. ГЕНЕТСКИ АСПЕКТИ НА ОШТЕТЕНИОТ ВИД

XII. Недела 05.05.2020
22. ГЕНЕТСКИ АСПЕКТИ НА МЕНТАЛНАТА РЕТАРДАЦИЈА
23. ГЕНЕТСКИ УСЛОВЕНИ МИОПАТИИ

XIII. Недела 12.05.2020
25. ГЕНЕТИКА НА АУТИЗМОТ
26. ГЕНЕТСКО СОВЕТУВАЊЕ

XIV. Недела 19.05.2020
ВТОР КОЛОКВИУМ
СЕМИНАР И ПОТПИСИ

XV. Недела 26.05.2020
Дополнителни активности по потреба


СИЛАБУС ЗА ВЕЖБИ ПО ХУМАНА ГЕНЕТИКА 

I. Недела
1. МИКРОСКОП ВО ХУМАНА ГЕНЕТИКА И ВИДОВИ МИКРОСКОПИ
II. Недела
2. МИКРОСКОПИРАЊЕ ХРОМОЗОМИ
3. КЛАСИФИКАЦИЈА И ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ХРОМОЗОМИ

III. Недела
4. МИКРОСКОПИРАЊЕ ПОЛОВ ХРОМАТИН

IV. Недела
5. ХИСТОЛОШКА ГРАДБА НА ТЕСТИС (микроскопирање, презентација на фотографии)

V. Недела
6. ХИСТОЛОШКА ГРАДБА НА ОВАРИУМ (микроскопирање, презентација на фотографии)

VI. Недела
7. ДНК: Генетски материјал, Репликација на ДНК, Генска контрола на протеини, Генско прикаЖување - транскрипција

VII. Недела
8. УПОТРЕБА НА ХЕРЕДОГРАМ ВО ХУМАНАТА ГЕНЕТИКА
9. ВИДОВИ НАСЛЕДУВАЊА ВО ГЕНЕТИКАТА

VIII. Недела
10. МУЛТИПНИ АЛЕЛИ
11. ДЕРМАТОГЛИФИ ВО ГЕНЕТИКАТА

IX. Недела
12. ГЕНСКИ МАПИ

X. Недела
13. СТРУКТУРНИ ХРОМОЗОМСКИ АБЕРАЦИИ (микроскопирање, презентација на фотографии)
14. НУМЕРИЧКИ ХРОМОЗОМСКИ АБЕРАЦИИ

XI. Недела
15. МЕТАБОЛИЧКИ ГЕНОПАТИИ (разработка на вежбата, презентација на фотографии на синдроми и болести)
16. ГЕНЕТСКИ АСПЕКТИ НА ГЛУВОСТА (разработка на вежбата, презентација на фотографии на синдроми и болести)

XII. Недела
17. ГЕНЕТСКИ АСПЕКТИ НА ОШТЕТЕНИОТ ВИД (разработка на вежбата, презентација на фотографии на синдроми и болести)
18. ГЕНЕТСКИ АСПЕКТИ НА МЕНТАЛНАТА РЕТАРДАЦИЈА (разработка на вежбата, презентација на фотографии на синдроми и болести)

XIII. Недела
19. ГЕНЕТСКИ УСЛОВЕНИ МИОПАТИИ (разработка на вежбата, презентација на фотографии на синдроми и болести)

XIV. Недела
20. ПОТПИСИ

Предметен наставник

Термини за консултации - летен семестар 2020

Почитувани студенти, постдипломци, колешки и колеги,
Ве информирам дека моите термини за консултации во летниот семестар во 2020 година се следните:

Понеделник 10:00 до 11:30 часот,
Среда 10:00 до 11:30 часот.

Го задржувам правото заради виша сила да не бидам во дадениот момент во мојот кабинет, но затоа нудам и други опции за консултации. Ви благодарам за почитувањето на истите.
Предметен наставник

Tuesday, February 11, 2020

Список за вежби по предметот Хумана генетика

Почитувани студенти од прва година,

Во прилог е списокот за вежби по предметот Хумана генетика. Вежбите започнуваат на 18 февруари со почеток во 10:45 часот, т.е. веднаш по предавањата. Потребно е да се научи вежба број 1 од Практикумот по ХГ. Заради запазување на принципот на праведност овој пат студентите што беа втора група по ФФА, ќе бидат прва група ХГ и обратно. Во овој список можно е да има мали грешки бидејќи броевите на индексите не се преземни од последната состојба во декември, туку од октомври, но тоа брзо ќе се надмине.

I група
Вторник
10.45-12.15
 1. 10499/19
 2. 10464/19
 3. 10477/19
 4. 10483/19
 5. 10484/19
 6. 24992/19
 7. 24988/19
 8. 25007/19
 9. 10470/19
 10. 10462/19
 11. 24973/19
 12. 24971/19
 13. 10481/19
 14. 10489/19
 15. 25000/19
 16. 24996/19
 17. 24978/19
 18. 10461/19
 19. 24967/19
 20. 10482/19
 21. 24994/19
 22. 24995/19
 23. 10409/18
II група
Вторник
12.15-13.45
 1. 10501/19
 2. 10473/19
 3. 10491/19
 4. 24966/19
 5. 24970/19
 6. 10492/19
 7. 24963/19
 8. 10474/19
 9. 24980/19
 10. 24991/19
 11. 24969/19
 12. 10472/19
 13. 10504/19
 14. 10466/19
 15. 24981/19
 16. 24974/19
 17. 10476/19
 18. 10471/19
 19. 10463/19
 20. 10467/19
 21. 10503/19
 22. 24998/19
 23. 10490/19
Предметен наставник

Tuesday, February 4, 2020

Резултати од испитот Аутизам - 04.02.2020

Почитувани постдипломци,
Во прилог се резултатите од утринскиот писмен испит по предметот Аутизам. За жал како постдипломци многу малку сте вложиле труд за да дојдете до потребните знаења. Резултатите се поразителни. Само три постдипломки го положија од кои две едвај на граница и со многу попусти.
 1. 5183/18   8 (осум)
 2. 5125/18   6 (шест)
 3. 5193/18   6 (шест)
 4. 5187/18   5 (пет)
 5. 5173/18   5 (пет)
Оцените во индекс тие што го положивте испитот можете да ги добиете утре (среда) во периодот од 10:00 до 11:30 часот. Тие што не положија многу повеќе успех во наредната сесија.

Предметен наставник

Пишување оцени - 05.02.2020

Почитувани студенти,
Утре, среда е последниот термин за пишување оцени во оваа сесија. Потоа морам да ги предадам извештаите и пријавите од испитите во службата за „Студентски прашања“. Затоа ве замолувам сите вие кои не сте земале оцена (а особено ако сте полагале преку колоквиуми) да дојдете утре во периодот од 10:00 до 11:30. Доколку сте болни или отсутни од градот убав, тогаш може блиско ваше лице да дојде по оцена. Доколку не го испочитувате овој термин оцената ќе ви биде пишана дури во јунската сесија. Овој термин важи и за постдипломците што полагаа денес Аутизам кај мене. Ви благодарам на разбирањето!
Предметен наставник

Saturday, February 1, 2020

Пишување оцени - 03.02.2020

Почитувани студенти,
Ве поканувам сите вас кои ги положивте испитите да дојдете во понеделник 03.02.2020 во периодот од 12:00 до 14:00 часот за да ви ги пишам оцените. Овој термин може да се искористи и за друг вид на консултации.
Предметен наставник

Резултати од испитот ХГФ - 31.01.2020

Почитувани студенти,
Во прилог се резултатите од вчерашниот испит по Хумана генетика и физиологија. Осум студенти го положија испитот и 4 се пуштени условно. Благодараност и до вашите студенти кои не дојдоа само за да го видат тестот и со тоа колку толку помогнаа во намалување на мојата оптеретеност. Забележливо е кај голем број студенти шаблонско учење од некои грешни клучеви на тестови бидејќи се гледаат одоговори од типот на „копи-паст“. Јас не знам кој ви ги правел тие клучеви, но има многу грешни одговори. Затоа учете од мојата книга и од другата посочена литература. Сите студенти што имаат од 32 поени надолу да не ме прашуваат за дополнителни задачи. Резултатите се конечни. Честитки до положените.

Реден број
Број на индекс
Бодови
Оценка
1.       
24520/18
45
7
2.       
25026/19
40
7
3.       
10237/19
40
6
4.       
10147/18
40
6
5.       
10249/19
38
6
6.       
10230/19
36
6
7.       
25035/19
36
6
8.       
24670/18
36
6
9.       
25039/19
34
условно
10.   
25054/19
34
условно
11.   
10243/19
34
условно
12.   
10123/18
34
условно
13.   
10269/19
32
5
14.   
10228/19
32
5
15.   
10244/18
31
5
16.   
24643/18
31
5
17.   
10521/19
30
5
18.   
10524/19
30
5
19.   
25023/19
30
5
20.   
24599/18
30
5
21.   
25025/19
30
5
22.   
24614/18
29
5
23.   
10223/18
29
5
24.   
24605/18
29
5
25.   
10257/19
28
5
26.   
25027/19
27
5
27.   
10523/19
27
5
28.   
10268/19
27
5
29.   
10532/19
26
5
30.   
10231/19
26
5
31.   
10175/18
25
5
32.   
10529/19
25
5
33.   
10255/19
25
5
34.   
24676/18
25
5
35.   
10247/19
24
5
36.   
10128/18
24
5
37.   
24666/18
23
5
38.   
10226/19
23
5
39.   
10240/19
23
5
40.   
24667/18
22
5
41.   
10270/19
22
5
42.   
10165/18
22
5
43.   
10169/18
22
5
44.   
24615/18
21
5
45.   
10526/19
20
5
46.   
10241/19
20
5
47.   
25031/19
18
5
48.   
10229/19
17
5
49.   
10224/18
17
5
50.   
24640/18
17
5
51.   
10238/19
17
5
52.   
25033/19
16
5
53.   
10530/19
16
5
54.   
10267/19
16
5
55.   
10248/19
16
5
56.   
25051/19
15
5
57.   
10180/18
14
5
58.   
10162/18
13
5
59.   
25043/19
12
5
60.   
10232/19
12
5
61.   
10575/19
10
5
62.   
10227/19
9
5
63.   
10234/19
8
5
64.   
24654/18
7
5
65.   
24613/15
5
5
66.   
10131/18
4
5
67.   
10133/18
4
5

Забелешка: Студентките што се пуштени условно, треба да дојдат да полагаат устен испит кај мене во кабинетот на 03.02.2020 година во 09:00 часот.

Предметен наставник