Friday, April 29, 2016

Предавањето на доц. д-р Блејк Хансен: ФОТО и ВИДЕО

Почитувани колешки и колеги,
Чувствувам потреба и должност да споделам со вас некои размисли за вчерашните предавања (28.04.2016 година) на колегата доц. д-р Блејк Хансен кој несебично ги сподели со нас своите знаења за бихејвиоралните нарушувања и бихејвиоралниот третман кај аутистичниот спектар на нарушувања. Во амфитеатар 4 на Филозофскиот факултет во Скопје беа присутни нешто над 50 колеги и колешки, студенти, како и родители. Доколку сте заинтересирани да погледнете фотографии од настанот тоа ќе може да го сторите на следниот линк. Предавањето траеше околу 100 минути, а потоа се разви плодна дискусија уште 30-тина минути. Како што веќе знаете МНЗА и овој пат не наплатуваше котизација, иако тоа го прават некои други асоцијации и НВО-и. Покрај тоа што колегата доаѓа од високо рангиран Бригам универзитетот од градот Прово во државата Јута, САД, ние се одлучивме предавањето да оди бесплатно. Еве сега ви нудиме уште една можност да го погледнете неговото предавање за сите вас што не дојдовте од разни причини. Предавањето е поставено во делови на каналот на МНЗА на јутјуб и сите заинтересирани можете да го проследите овде: првиот дел, вториот дел, третиот дел, четвртиот дел и затворањето. По половина час пауза следуваше неговото предавање од областа на методологија на НИР каде присутните десетина колеги од МНЗА и нашиот институт ги запозна со тајните на обработка на податоци за мали примероци.
Искрено верувам дека присутните беа задоволни и дека направивме полн погодок со доведувањето на овој навистина пријателски настроен колега. Ние се надеваме на долга и плодна соработка и можни идни заеднички проекти. Блејк, колегите од МНЗА ти благодарат за прекрасните предавања.
Претседател на МНЗА

Friday, April 22, 2016

Повик за објавување трудови во ДТП вол. 17, број 3-4, 2016

Почитувани колешки и колеги,
Сакам да ве информирам дека нашето списание е индексирано во 85 бази на податоци. Веќе е отворен повикот за подготовка и објавување на нови трудови за следниот број на Дефектолошка теорија и практика Вол. 17, број 3-4 за 2016 година. Трудовите се поднесуваат на македонски и англиски јазик и не смеат да надминат 30.000 карактери (за двете верзиии) А4   формат со маргини од 2 см од сите страни. Ве молиме чукајте го текстот со Times New Roman за македонски или во МК поддршка и за англиски во EN поддршка. Трудовите задолжително се испраќаат во печатена и електронска верзија на адреса:
Редакциски одбор на ДТП
Институт за дефектологија, Филозофски факултет
Бул. Гоце Делчев 9А

1000 Скопје, Република Македонија
E-mail: jser@fzf.ukim.edu.mk
Сега е можно директно аплицирање на трудови преку нашата веб страница  http://jser.fzf.ukim.edu.mk
Краен рок за предавање на трудовите е 30.05.2016 година
Авторите кои нема да се придржуваат до крајниот рок или до упатствата нема да бидат објавувани.
Срдечни поздрави
Главен и одговорен уредник

Thursday, April 21, 2016

Доц. д-р Блејк Хансен од САД гостин на МНЗА наредната седмица

Почитувани колешки и колеги,
Во рамките на своите активности МНЗА има особена чест и задоволство да ве покани на предавање што ќе го одржи колегата доц. д-р Блејк Хансен од Brigham Young University во ProvoUtah, САД. Инаку, овој  универзитет се наоѓа од 301-400 место на шангајската ранг листа на светски универзитети. Со колегата и неговиот тим и тројца наши колеги и колешки веќе спроведуваме едно истражување со 18 семејства кои имаат дете со аутизам. Истражувањето започна на 7 април и ќе трае до јуни. Колегата ќе одржи две предавања во амфитеатар 4 на ФЗФ со почеток во 10:00 часот на 28 април. 
Првото предавање е под наслов: „Assessment and Treatment of Severe Problem Behavior in Children with Autism and Intellectual Disabilities" и ќе биде наменето за членови на МНЗА и колеги и колешки кои ќе се пријават кај секретарот на здружението на следната е-пошта: secretary@mssa.org.mk. Поради ограничениот број на места во салата за седници на ФЗФ ве замолувам уште веднаш да го започнете своето пријавување, но морам да кажам дека слободни места има уште многу малку. Принципот на прифаќање на вашето учество ќе биде според тоа кој прв испратил е-пошта до бројот 80 места.
Второто предавање кое ќе се одржи истиот ден нешто подоцна е под наслов „Single Case Research Design: Measurement and Analysis of Human Performance Over Time" е наменето за мал број на слушатели од редот на колегите и колешките на МНЗА и од нашиот институт. Во продолжение куса биографија на доц. д-р Блејк Хансен во оригинал.
Blake D. Hansen, PhD is an assistant professor in the Department of Counseling Psychology and Special Education at Brigham Young University in ProvoUtahUSA. He holds an adjunct faculty position at the University of Utah School of Medicine, Department of Pediatrics. Dr. Hansen teaches courses on behavior assessment and intervention, reading and language instruction, and single-case research design. He has worked with graduate students in special education, early childhood education, school psychology, counseling, experimental psychology, and speech-language pathology. His research focuses on assessment and intervention for problem behaviors in individuals with intellectual disabilities, the types and functions of repetitive behavior and anxiety disorders in individuals with intellectual disabilities, parent-implemented interventions for reading, language, and behavior. Dr. Hansen has published in various journals including the Journal of Applied Behavior Analysis, Research in Developmental Disabilities, Exceptional Children, Remedial and Special Education, Child and Family Behavior Therapy, and others. He has presented his work locally, nationally, and internationally. Research projects Dr. Hansen has been involved in have taken him into inner cities in high poverty environments, rural communities, and international settings including Bosnia-HerzegovinaAlbania, and Kosovo. Dr. Hansen completed a B.A. in History and French at the University of Utah in 2004, M.S. in Special Education Research in 2007 at the University of Utah, and Ph.D. in Behavioral Psychology in 2010 at the University of Kansas. He has worked as a special education teacher and behavior therapist since 2004.

Во очекување на вашите пријави, срдечен поздрав.
Претседател на МНЗА 

Thursday, April 14, 2016

Патување за Хрватска

Почитувани колешки и колеги, драги пријатели,
Сакам да ве инфомирам дека утре 15.04. службено патувам за Хрватска каде од 15 до 17.04. ќе присуствувам на студентскиот дефектолошки семинар и ќе дадам поддршка на нашите студенти. Искрено се надевам дека тие добро ќе се подготват и солидно ќе го претстават нашиот институт. Под мое менторство има 6 студентки со 3 теми, а ќе бидат присутни уште 12 студенти кои се менторирани кај колешките од Институтот. Со ова покажуваме дека остануваме доследни на тоа што започнавме уште далечната 1999 и 2000 година, прво како национален, а потоа и интернационален студентски дефектолошки семинар.
Потоа, на покана од педијатриската хрватска школа ќе бидам поканет предавач на нивната пролетна школа во делот на Генетика што ќе се одржи во Сплит од 17 до 20 април. Со ова уште еднаш се потврдува познатата максима: „повеќе си ценет надвор, отколку дома". Сурово, но вистинито, барем во мојот случај.
За сите на кои сум им потребен за било што ќе можат да ме најдат во канцеларија на 21 април (четврток), ден во кој ќе ги примам и семинарските трудови по МОИ од студентите од прва година. Приемот на семинарски трудови ќе биде од 10:00 до 15:00 часот.
Учесникот

Monday, April 11, 2016

Термини за испити втор циклус на студии - летна и есенска сесија 2016

Почитувани постдипломци,
Ви ги давам на увид термините за полагање на моите испити од втор циклус студии за летната и есенската сесија. Тоа се следните датуми:

Летна сесија
09.06.2016
Аутизам во 09:00 часот
Медицинска рехабилитација на лица со моторни нарушувања во 12:00 часот

17.06.2016
Аутизам во 09:00 часот
Медицинска рехабилитација на лица со моторни нарушувања во 12:00 часот


Есенска сесија
06.09.2016
Аутизам во 09:00 часот
Медицинска рехабилитација на лица со моторни нарушувања во 12:00 часот

26.09.2016
Аутизам во 09:00 часот
Медицинска рехабилитација на лица со моторни нарушувања во 12:00 часот

Да има повеќе положени постдипломци.
Предметен наставник

Термини за испити прв циклус на студии - летна и есенска испитна сесија 2016

Почитувани студенти,
Претпоставувам дека ќе ве интересираат термините за летната и есенската  испитна сесија 2016 година. Ако досега не сте почнале да учите, сигурно дека е крајно време да го сторите тоа. Можеби за есенската е прерано да се зборува, но од деканат ни ги бараат уште од сега термините и јас морам да ви ги дадам на увид. Почнете да си го планирате времето.
Тоа се следните рокови:

Летна испитна сесија
Прва декада:
07.06.2016 Генетика, Физиологија, ФФА во 08:15 часот
08.06.2016 ХГ и МОИ во 08:15 часот

Втора декада
13.06.2016 Генетика, Физиологија, ФФА во 08:15 часот
14.06.2016. ХГ и МОИ во 08:15 часот

Есенска испитна сесија
Прва декада:
22.08.2016 Генетика, Физиологија, ФФА во 08:15 часот
23.08.2016 ХГ и МОИ во 08:15 часот

Втора декада
30.08.2016 Генетика, Физиологија, ФФА во 08:15 часот
31.08.2016. ХГ и МОИ во 08:15 часот
 
Нека е со среќа учењето!
Предметен наставник

Monday, April 4, 2016

Проф. д-р Владимир Трајковски гостин во „Гласот на народот"

Почитувани колешки и колеги, драги пријатели,
Сакам да ве известам дека вечерва (04.04.2016 година) ќе бидам гостин во емисијата ГЛАСОТ НА НАРОДОТ со Слободан Томиќ на ТВ СОНЦЕ во 20:20 часот ВО Ж И В О на дебатна емисија на тема: АУТИЗМОТ- НАЦИОНАЛЕН ЗДРАВСТВЕН ПРИОРИТЕТ! Гости: Проф. д-р Владимир Трајковски и доц. д-р Аспазија Софијанова, родители и студенти од Институтот за дефектологија при Филозофскиот факултет во Скопје. Ве поканувам да не следите преку ТВ, или доколку не сте во можносттогаш ќе можете да ја гледате емисијата во живо преку веб страницата на ТВ СОНЦЕ или преку WEBMAX TV.
Претседател на МНЗА

Friday, April 1, 2016

Излезе од печат најновиот број на ДТП/JSER Вол.17, 1-2, 2016

Почитувани колешки и колеги, драги читатели
Сакам да ве известам дека денес 1 април излезе од печат најновиот број на Дефектолошка теорија и праткика Вол.17, 1-2, 2016. Во мошне тежок општествено политички период, период на поднесување оставки од одредени членови на издавачката канцеларија е создаван овој број.
Ви ја проследувам содржината која очекувам  дека ќе го разбуди вашиот интерес за да го купите списанието. Списанието чини 100 денари и можете да го најдете во Студентскиот сервис на Филозофскиот факултет во Скопје.
  
Editorial
THE ROLE OF ARTICLE LEVEL METRICS IN SCIENTIFIC PUBLISHING
Vladimir TRAJKOVSKI

Special Education-professional and scientific issues
THE EFFECT OF USING AUDIO-VISUAL AIDS VERSUS PICTURES ON FOREIGN LANGUAGE VOCABULARY LEARNING OF INDIVIDUALS WITH MILD INTELLECTUAL DISABILITY
Zahra Sadat NOORI, Mohammad Taghi FARVARDIN

Medical treatment
CORRELATION BETWEEN TYMPANIC MEMBRANE PERFORATION AND HEARING LOSS
Lidija RISTOVSKA, Zora JACHOVA, Rade FILIPOVSKI, Nikica ATANASOVSKA

VOICE QUALITY BEFORE AND AFTER THYROIDECTOMY
Dora CVELBAR, Ana BONETTI, Boris SIMUNJAK

Psychological and pedagogical survey
UNDERSTANDING CONATIVE REGULATION SYSTEMS – AN EXAMINATION OF THE DIFFERENCES BETWEEN OFFENDERS AND NON-OFFENDERS
Sanja DJURDJEVIC,Zilijeta KRIVOKAPIC, Rosa SHAPIС, Sreten VICENTIC

From practice to practice
HOMEWORK ACCURACY TO INCREASE THE ACADEMIC REPERTOIRE OF YOUNG CHILDREN WITH AUTISM
Lina GILIC

World experience and current events
PHYSICAL DISABILITY, STIGMA, AND PHYSICAL ACTIVITY IN CHILDREN: A REPLICA STUDY
Markus GEBHARDT, Julio G. MORA, Susanne SCHWAB

News and information
CELABRATION OF 3RD OF DECEMBER, INTERNATIONAL DAY OF PERSONS WITH DISABILITIES
Maja FILIPOVSKA

NEWS FOR THE ANNUAL GENERAL MEETING OF THE MACEDONIAN SCIENTIFIC SOCIETY FOR AUTISM
Philip Jurtoski

XI AUTISM-EUROPE INTERNATIONAL CONGRESS
Jasmina TROSHANSKA

Bibliography
Philip Jurtoski

List of reviewers
Index authors
Authors instructions
Information for JSER


Главен и одговорен уредник на ДТП/JSER

Резултати од првиот колоквиум ХГ - 01.04.2016

Почитувани студенти,
Во прилог се резултатите од утринскио колоквиум по Хумана генетика. Не е првоаприлска шега не положи ниту еден студент. Жалам поради тоа.Реден број
Број на индекс
Бодови
1.       
7904/12
13
2.       
22132/10
6
3.       
7021/10
4.5Предметен наставник