Friday, August 30, 2019

Испити втора декада септемвриска сесија - 2019

Почитувани студенти,
Како што добро знаете испитите по ХГФ и ФФА ќе се полагаат во понеделник на 02.09.2019, а ХГ и МОИ во вторник на 03.09.2019 година. Испитите започнуваат во 8:00 часот, а вие треба да бидете 15-тина минути порано пред библиотеката на Институтот за специјална едукација и рехабилитација. Заради реновирање на електронската лабораторија, испитите ќе се полагаат најверојатно во амфитеатар II. Испитите задолжително мораат да бидат електронски пријавени претходно и да си носите уреднои читливо пополнета пријава БЕЗ уплатница. Ниту еден студент не смее да полага без претходно да освои 15 ЕКТС поени. Ниту еден студент нема да биде пуштен откако ќе биде започнат испитот, т.е. ако доцни. Затоа се доаѓа порано на испит.
Ви благодарам на разбирањето.
Предметен наставник

Tuesday, August 27, 2019

Пишување оцени - 29.08.2019

Почитуваби студенти,
Сите вие кои треба да земете оцена по моите предмети ве поканувам да го сторите тоа во четврток на 29.08.2019 во периодот од 13:00 до 13:30. Доколку не можете, наредната седмица ќе има уште еден ваков термин.
Предметен наставник

Резултати од испитот ХГ - 27.08.2019

Почитувани студенти,
Во прилог се резултатите од утринскиот испит по Хумана генетика. Честитки до тројцата положени студенти.

Реден број
Број на индекс
Бодови
Оценка
1.       
24638/18
40
7
2.       
6591/10
39
6
3.       
9474/16
36
6
4.       
8526/14
26.5
5
5.       
24081/16
23
5
6.       
24093/16
19
5
7.       
7870/12
18
5
8.       
24535/17
17
5
9.       
7833/11
9
5
10.   
7875/12
9
5

Предметен наставник

Резултати од испитот МОИ - 27.08.2019

Почитувани студенти,
Во прилог се утринските резултати од испитот Медицински основи на инвалидноста.

Реден број
Број на индекс
Бодови
Оценка
1.       
8575/14
14
5
2.       
8605/14
13
5
3.       
23577/14
10
5

Предметен наставник

Monday, August 26, 2019

Резултати од испитот ФФА - 26.08.2019

Почитувани студенти,
Во прилог се резултатите од утринскиот испит по Физиологија со функционална анатомија. Само две студентки го положија испитот. Честитки до нив. Пишување на оцени најверојатно на 29.08.2019 и 04.09.2019 за што ќе си бидете дополнително известени.

Реден број
Број на индекс
Бодови
тест
Оценка
1.       
24627/18
36
7
2.       
24604/18
36
6
3.       
24208/17
13
5
4.       
10058/17
11
5
5.       
9557/16
11
5
6.       
24538/17
6.5
5
7.       
10121/18
5
5

Предметен наставник

Резултати од спортска прогноза

Малку шега не е на одмет. :)

25.08. 20:45
AS Roma
3 - 3
Genoa
(2 - 2)
25.08. 20:45
Cagliari
0 - 1
Brescia
(0 - 0)
25.08. 20:45
Sampdoria
0 - 3
Lazio
(0 - 1)
25.08. 20:45
SPAL
2 - 3
Atalanta
(2 - 1)
25.08. 20:45
Torino
2 - 1
Sassuolo
(1 - 0)
25.08. 20:45
Verona
1 - 1
Bologna
(1 - 1)
25.08. 18:00
Udinese
1 - 0
AC Milan
(0 - 0)
24.08. 20:45
Fiorentina
3 - 4
Napoli
(1 - 2)
24.08. 18:00
Parma
0 - 1
Juventus
(0 - 1)

Резултати од испитот ХГФ - 26.08.2019

Почитувани студенти,
Во прилог се резултатите од утринскиот испит по Хумана генетика и физиологија. Истите се незадоволителни бидејќи од пет студентки, ниту една не го помина испитот. Што сте чинеле летово не ми е познато, но сигурно не сте учеле доволно.

Реден број
Број на индекс
Бодови
Оценка
1.       
10188/18
23
5
2.       
24618/18
21
5
3.       
24679/18
13
5
4.       
24606/18
12
5
5.       
10155/18
10
5

Предметен наставник

Wednesday, August 21, 2019

Environmental Barriers and Facilitators to Participation of People with Autism Spectrum Disorders: stakeholders’ perspective

Ivana VASILEVSKA PETROVSKA1,2, Angeliki C. GIANNAKOPOULOU3, Anastasia C. GIANNAKOPOULOU3, Angela WINSTANLEY4, Roberto MILETTO5, Georgeta CONSTANŢA ROŞCA6, Biserka IVANOVA7, Vasiliki KAISA8, and Vladimir TRAJKOVSKI1,9


1Macedonian Scientific Society for Autism, Skopje Macedonia
2Idnina Special Elementary School, Skopje, Macedonia
3Cyclisis, Patras, Greece
4Shipcon Ltd, Limassol, Cyprus
5Maendeleo for Children, Rome, Italy
6Smaranda Gheorghiu School, Târgovişte, Romania
7The First National Dyslexia Center, Rousse, Bulgaria
8Association of People with Pervasive Developmental Disorder, Autism and Asperger, Komotini, Greece
9Institute of Special Education and Rehabilitation, Faculty of Philosophy,
University “Ss. Cyril and Methodius”, Skopje, Macedonia
E-mail: ivanavpetrovska@gmail.com 

Abstract

Introduction: Social participation is a vital construct in inclusive philosophies and practices across communities. People with Autism Spectrum Disorders have been facing autism-related and environmental participation restrictions, placing them at risk of social exclusion and institutionalization. A multinational project has been developed in order to identify vital facilitating factors and establish PCP system for persons with ASD and tools for facilitators, as well as a ‘master class’ course for facilitators in several south-eastern European countries.
The aim of the study is to identify the most common barriers to participation faced by individuals with ASD and to highlight facilitating factors that can be utilised in development of an autism specific PCP approach.
Methodology: a mixed methodology employing concurrent qualitative-quantitative triangulation design was used. The participants consisted of four groups of stakeholders: young people with ASD, parents & family members of children/young people with ASD, teachers, and professionals. The data was collected via interviews and questionnaires with participants from the mentioned groups, using closed-ended and open-ended questions.
Results: thematic analysis of the information gathered from the interviews and questionnaires was detailed by topics. Each topic was viewed with regards to barriers and facilitators to social participation.
Conclusions: people with ASD have unique support needs that are qualitatively different from other special needs and communities are lacking specific understanding and approaches in meeting those needs. Insights from key stakeholders’ view point represents indispensable considerations in Person-Centred support for overcoming barriers to social participation and promoting health, equity and well-being of persons with ASD.

Key words: Autism Spectrum Disorders (ASD), social participation, barriers, facilitators, person-centred support, quality of life

Citation: Vasilevska Petrovska, I., Giannakopoulou, C.A., Giannakopoulou, C.A., Winstanley, A., Miletto, R., Constanţa Roşca, G., Ivanova, B., Kaisa, V., and Trajkovski, V. Environmental Barriers and Facilitators to Participation of People with Autism Spectrum Disorders: stakeholders’ perspective. Journal for ReAttach Therapy and Developmental Diversities https://doi.org/10.26407/2019jrtdd.1.19

Full Text Article Ahead of print

15 ЕКТС поени - 23.08.2019

Почитувани студенти,
И покрај тоа што реков дека ќе има само два термина, сепак одлучив да ви излезам во пресрет и дадам трет термин за освојување на 15 ЕКТС поени. Тоа е петок 23.08.2019 година од 09:00 до 10:30 часот. Кој не ги освои поените НЕМА право да полага во престојната августовско-септемвриска сесија која кај мене започнува на 26.08.2019 година.
Предметен наставник

Friday, August 16, 2019

15 ЕКТС поени - 20.08.2019

Почитувани студенти,
Ве поканувам во вторник на 20.08.2019 година во терминот од 9:00 до 10:30 часот да си ги завршите своите обврски околу собирање на 15 ЕКТС поени. Истиот термин ќе се користи и за дипломците и за друг вид на консултации. Не сум сигурен дека ќе има уште еден ваков термин во следните 3 дена потоа. А од 26.08.2019 веќе започнува првата декада на испити кога воопшто не давам вакви термини за консултации. Затоа доколку сакате да полагате во престојната сесија искористете го овој термин.
Предметен наставник

Academic Ranking of World Universities 2019

Почитувани читатели,

На линкот можете да ја најдете најновата Шангајска ранг листа. За жал УКИМ повторно не е меѓу првите 1000 универзитети во светот. Еден колега слушнал на ТВ и ми кажа дека сме биле на бедното 1500 место. Место за самокритицизам постои кај сите врабоптени на УКИМ и на другите универзитети ширум државата. Првите пет места ги заземаат 4 универзитети од САД и еден од Велика Британија.
Од универзитетите во регионот Универзитетите во Белград и Загреб делат од 401-500, универзитетот од Љубљана се наоѓа од 501-600 место, универзитите од Софија и Букурешт од 901-1000.
Само се тешиме дека наредната година ќе го пробиеме волшебното 1000 место и ќе влеземе во топ 1000. Изгледа попрво ќе се пензионирам, иако не сум толку стар отколку да го видам УКИМ во првенците.

Вработен на УКИМ