Tuesday, March 31, 2015

Термини за испити прв циклус на студии - есенска испитна сесија 2015

Почитувани студенти,
Ви ги праќам термините за есенската испитна сесија 2015 година, иако сме на сам почеток на пролетта и не знаеме што ќе се случи утре. Малку ми е ова пренасилено што го бараат од нас. Го задржувам правото за промена на термините заради патување на конференција или слични обврски. Тоа се следните рокови:

Прва декада:
25.08.2015 Генетика, Физиологија, ФФА во 08:15 часот
26.08.2015 ХГ и МОИ во 08:15 часот

Втора декада
09.09.2015 Генетика, Физиологија, ФФА во 08:15 часот
10.09.2015. ХГ и МОИ во 08:15 часот

Среќно 5 месеци однапред!
Предметен наставник

Резултати од првиот колоквиум МОИ - 31.03.2015

Почитувани студенти,
Во прилог се резултатите од првиот колоквиум по Медицински основи на инвалидноста одржан утрово. Честитам на десетте студентки што го положија колоквиумот. Колоквиумот се положува со минимум 18 освоени поени. Разочаран сум од некои студенти кои го допреа дното. Да се освои 1 поен, или да имате 0 поени тоа е катастрофален резултат.

Reden broj
Broj na indeks
Bodovi
1.       
23308/14
26
2.       
23101/13
24.5
3.       
23269/14
24.5
4.       
23263/14
22.5
5.       
8577/14
20.5
6.       
23276/14
19
7.       
23156/13
18
8.       
23141/13
18
9.       
8390/13
18
10.   
23191/13
18
11.   
7898/12
15
12.   
23182/13
14
13.   
23280/14
14
14.   
23293/14
14
15.   
8522/14
13
16.   
23088/13
13
17.   
8438/13
12.5
18.   
8553/14
11
19.   
23123/13
9
20.   
8415/13
9
21.   
8370/14
8.5
22.   
23325/14
8.5
23.   
23299/14
7.5
24.   
23267/14
7.5
25.   
8389/13
6.5
26.   
8529/14
6.5
27.   
23257/14
6.5
28.   
8515/14
6.5
29.   
8375/14
6
30.   
23271/14
6
31.   
8566/14
6
32.   
8542/14
6
33.   
23564/14
6
34.   
23281/14
5.5
35.   
23316/14
5
36.   
8524/14
5
37.   
23341/14
4.5
38.   
8582/14
4.5
39.   
23315/14
4
40.   
8526/14
4
41.   
8590/14
3
42.   
8597/14
3
43.   
8538/14
3
44.   
23532/14
3
45.   
8580/14
2
46.   
8605/14
2
47.   
23164/13
1
48.   
8547/14
1
49.   
8585/14
1
50.   
23336/14
1
51.   
8512/14
0
52.   
8583/14
0

Предметен наставник

Monday, March 30, 2015

Термини за испити прв циклус на студии - летна испитна сесија 2015

Почитувани студенти,
Ви ги праќам термините за летната јунска испитна сесија 2015 година, иако се уште е зима според температурите. Тоа се следните рокови:

Прва декада:
08.06.2015 Генетика, Физиологија, ФФА во 08:15 часот
09.06.2015 ХГ и МОИ во 08:15 часот

Втора декада
22.06.2015 Генетика, Физиологија, ФФА во 08:15 часот
23.06.2015. ХГ и МОИ во 08:15 часот

Нека ви е со лесно учењето!
Предметен наставник

Колоквиумска недела

Почитувани студенти,
Како што веќе беше објаснето утре (вторник 31.03.2015 година) кај мене започнува колоквиумската недела. Прв предмет кој се полага е Медицински основи на инвалидноста во 08:15 часот. Во понеделник на 06.04.2015 студентите кои го преслушуваат предметот Хумана генетика колоквиумот ќе го полагаат во 09:15 часот. Истиот термин важи и за трите студетки по Афазиологија-комисиски. Ви посакувам многу успех на престојните колоквиуми.
Напомена: потребно е да се дојде 15-тина минути пред почетокот на колоквиумот. Колоквиумите се полагаат на ФЗФ.
Предметен наставник

Sunday, March 29, 2015

Студентски дефектолошки семинар: Мементо

Почитувани студентки и студенти, драги колеги и пријатели,
Како вчера да беше. Се сеќавам на 1999-тата. Јас само една и пол година на Институтот, што ќе рече млад и полетен и со свежи идеи. На еден колегиум на колегите им дадов предлог за одржување на студентски дефектолошки семинар. Мотив ми беа студенските конгреси за медицинари на кои учествував почетокот на 90-тите. Си велев, кога можевме ние медицинарите, зошто да не можат и дефектолозите. За моја среќа и среќа на студентите колегите од Институтот едногласно го прифатија мојот предлог. Таа 1999-та година некако срамежливо го одржавме првиот студентски дефектолошки семинар само со студенти од Македонија. Во салата за седници на ФЗФ нешто преку 20 студенти ги презентираа своите теми. Не беа тоа во вистинска смисла на зборот истражувачки теми, но сепак изгледаа симпатично. Трудовите на кои бев ментор се` уште ги чувам некаде во ормарот во мојот кабинет. Но, ова беше само вовед во тоа што следуваше следната 2000 година, по многу нешта историска година.
Во 2000 година решив да одам чекор понатаму да го интернационализирам семинарот. Наидов на поддршка и од тогашниот раководител на Институтот и тогашниот декан на Факултетот. Решивме да се одржи во Охрид од 5 до 9 јуни истата година. На него земаа учество повеќе од 50 студенти и професори од седум европски држави. Финансиски потпомогнати од Институтот отворено општество Македонија, сопствени средства од ФЗФ и две приватни фирми (што ќе рече имавме доволно средства за луксузирање) на гостите им приредивме незаборавни мигови.

Лого на семинарот

Стручниот дел претставен преку презентациите на темите и преку зборникот, како и социјалниот дел кој е составен дел од вакви студенстки семинари беа на високо ниво. Не, ова не се мои зборови. Ова се` уште го зборуваат колеги и колешки од поранешните ЈУ простори кои беа на настанот. Ако не ми верувате мене, прашајте ги проф. Ќордиќ, проф. Шкрињар, проф. Кошир, проф. Мешалиќ, проф. Јовановиќ-Симиќ, проф. Ибралиќ, проф. Жиц, проф. Шаренац, д-р Драган Лукиќ и други. Студентскиот семинар го организиравме околу една година. Покрај преголемата презафатеност во организацијата (околу 90% од активностите одеа преку мене и мојот грб :)), решив да направам и зборник на апстракти, впрочем како што е редот на вакви стручни и научни собири. Во ормарот имам уште 5-6 примероци, како спомен на тоа време. Овде би сакал да го споделам мојот предговор напишан пред објавување на иститот. Ви го давам на увид во интегрална форма.

Во Охрид, Балканскиот Ерусалим, како што со право го нарекуваат некои, градот од каде што Климент и Наум учениците на првите Словенски просветители го започнале својот просветителски книжевен поход се одржа Студентскиот дефектолошки семинар со меѓународно учество, во организација на студентите и наставниците од Институтот за дефектологија при Филозофскиот факултет на Универзитетот "Св. Кирил и Методиј" во Скопје
Главна преокупација на учесниците од 5 до 9 Јуни беше темата: "Третманот на ментално ретардираните деца, децата со церебрална парализа и на децата со аутизам и нивната интеграција во општествената средина".
Манифестацијата се одржа под покровителство на деканот на Филозофскиот факултет при Универзитетот Св. "Кирил и Методиј" Проф.  д-р Трајан Гоцевски.
Како што е познато основна преокупација на секоја заедница во целост е социјалната рехабилитација, т.е. воспоставувањето на способностите на лицето со пречки во развојот и вклучување во општествениот живот. Оваа идеја е никната уште во 40-тите години на овој век во многу меѓународни организации и ОН во целост и претставува динамичен процес што опфаќа низа мерки за да се врати хендикепираното лице колку што е можно во поголема мера во нормалниот живот.
Со размената на искуствата младите од Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, СР Југославија, Бугарија, Русија и Македонија дадоа сопствен придонес не само за побрзо вклучување на хендикепираните лица преку процесите на социјализација во општествената средина, туку и ја отворија можноста за унапредување на дефектолошката практика во своите земји, за свое лично усовршување и оспособување за посовремено извршување на своите задачи во процесот на рехабилитацијата.
Бидејќи семинарот ја исполни својата цел, а студентите се вратија во своите земји збогатени со нови искуства и со нови пријателства тие се надевам дека ќе претставуваат мост за идна научна соработка на полето на дефектологијата, па искрено очекувам оваа манифестација да прерасне во традиција и наредната година да бидеме гости на некоја од земјите учеснички.
             
                                                                                    Одговорен уредник
                                                                        Асист. м-р Владимир Трајковски

За да ви ја доловам атмосферата ќе споделам видео материјал од затворањето на манифестацијата на 9 јуни кога се доделуваа сертификатите за учество и се кажуваа пригодни зборови. Нека не се изненадат луѓето дека изгледаме многу помладо. Сепак е поминато деценија и половина.


Имам уште многу да говорам за овој студентски семинар со меѓународно учество, но овде ќе запрам, бидејќи времето не ми го дозволува тоа, а сакам да оставам нешто и за евентуален втор дел од ова Мементо.
На крај на овој пост да се надоврзам на тоа што следува следната седмица, а ќе се одри во Златибор. Имено, нашата традиција во 3 наврати ја продолжија колеги од Загреб, еднаш колеги од Љубљана и еве по трет пат колегите од ФАСПЕР од Белград. Тие од 1 до 5 април организираат студентски дефектолошки конгрес. И добро е тоа да има размена на искуства, мислења и дружења меѓу младите студентите, бидејќи нели струката останува на младите. На сите учесници од Македонија, како и на колешките и колегите од регионот им посакувам успешно претставување со своите трудови, а на организаторите им посакувам успешна организација и помалку главоболки. Јас, нема да можам да одам како што им најавив на организаторите уште кога ми го спомнаа терминот, заради престојниот 2 април - меѓународен ден на лицата со аутизам и проблемите со печатницата која треба да го издаде најновиот број на ДТП/JSER. Има и други објективни и субјективни причини, но не би ги наведувал овде. На четирите студентки со две теми на кои сум им ментор им посакувам да бидат меѓу најдобрите презентерки. Искрено се надевам дека некои идни или сегашни генерации со моја помош ќе ја вратат организацијата во Македонија.


Ментор/Тутор