Wednesday, November 29, 2023

Информација за семинарските трудови - 30.11.2023

Почитувани студенти од ИСЕР и ИП,

Ви кажав неколку пати дека не примам семинарски и други задачи по е-пошта. Ниту една семинарска нема да прегледам пратена на тој начин. Цел месец ви говорам да си го проверите тимот на МТ. Да ве потсетам дека утре на 30 ноември 2023 година во 23:59 е последниот рок за предавање на семинарски трудови, обработка на трудови и интернет ресурси. Не чекајте последен миг. Доколкку имате проблеми со МТ, имате две можности да си побарате помош од ИТ стручњак или ако и тоа не помага да го отпечатите материјалот и да го доставите во мојот фах во библиотеката на ИСЕР најдоцна во петок 1 декември до 14:00 часот. Ве информирам дека од 4 декември нема да примам ниту една семинарска или било каква друга работа, а е поврзано со повисок број на поени. За вонредните студенти и повозрасните генерации термин за освојување 15 ЕКТС поени ќе има најверојатно во понеделник и затоа следете го блогот редовно.

Ви благодарам за разбирањето!

Предметен наставник

Tuesday, November 28, 2023

Осмо предавање ХГФ - 01.12.2023

Почитувани студенти,

Вас државата да не ви даде слободен ден. Одма со некакви барања. Две студентки веќе излегоа со барање, не знам зошто не сте се договориле само една да ме контактира. Цитирам:

„Ви пишувам за да ве замолам ,во име на мнозинството од групата ,предавањето во петок(31.11) по предметот ХГФ да го одржиме онлајн. Причината за оваа молба е најмногу поради студентите од другите градови. Можеби знааете, некои предавања поради неработните денови ни ги закажаа онлајн, па затоа да не се враќаат студентите на еден ден во Скопје.
Многу би ви биле благодарни ако ни излезите во пресрет“.

„Ви пишувам за да ве замолам предавањето на 01.12, петок, по Хумана генетика и физиологија да се одржи онлајн. Дел од студентите не се од Скопје, и претставниците од ОПСЕ сеуште ќе бидат во градот. Затоа ќе има големи застои во сообраќајот и студентите ќе имаат проблем со транспорт“.

Покрај тоа што не ми е по волја, ќе ви излезам пресрет и ќе го одржам предавањето онлајн, иако барањата не „ви држат многу вода“.

Предметен наставник

Saturday, November 25, 2023

Осмо предавање ФФА електронски - 30.11.2023

Почитувани студенти од ИСЕР,

Како што веќе ви напоменав осмото предавање и вежбите по Физиолологија со функционална анатомија, заради одржување на самиот на ОБСЕ во Скопје и одлуката на Владата, ќе се одржат по електронски пат на платформата Мајкрософт Тимс на 30.11.20223 година. Потребно е на сите да ви е одобрено присуство во дадениот Тим претходно. Вие сте должни најмалку 5 минути пред почетокот да бидете на платформата.

Пријатен викенд,

Предметен наставник

Wednesday, November 22, 2023

15 ЕКТС поени - 24.11.2023

Почитувани студенти,

Сите вие кои треба да ја исполните обврската од 15 ЕКТС поени, ве поканувам во петок во периодот од 10:15 до 11:00 часот да ја завршите истата. Не очекувајте премногу вакви термини до крајот на декември, и затоа не ги одложувајте работите.

Предметен наставник

Tuesday, November 21, 2023

Five new indexing in JHRS

Dear colleagues,

I want to inform you that Journal of Health and Rehabilitation Sciences is already indexed in five new databases. They are:

 • COBISS.MK
 • DeepDyve
 • Internet Archive
 • Scilit
 • Sudoc

 • So in this moment JHRS is indexed in 31 databases.
  Cheers,
  JHRS Editor-in-chief

  Saturday, November 18, 2023

  Резултати од првиот колоквиум ХГФ - 18.11.2023

  Почитувани студенти,

  Во прилог се резултатите од утринскиот колоквиум по Хумана генетика и физиологија.

  Реден број

  Број на индекс

  ЕКТС

  поени

  1.       

  25905/22

  22

  2.       

  25050/19

  18

  3.       

  23111/13

  17 усл.

  4.       

  11225/22

  16 усл.

  5.       

  25302/20

  14

  6.       

  11211/22

  14

  7.       

  11198/22

  13

  8.       

  25317/20

  11

  9.       

  11003/21

  10

  10.   

  10873/21

  10

  11.   

  10845/21

  9

  12.   

  11205/22

  9

  13.   

  11201/22

  9

  14.   

  10680/20

  9

  15.   

  11207/22

  9

  16.   

  10862/21

  8

  17.   

  10258/19

  8

  18.   

  25927/22

  8

  19.   

  11175/22

  7

  20.   

  10679/20

  7

  21.   

  10965/21

  7

  22.   

  10235/19

  7

  23.   

  10644/20

  7

  24.   

  25882/22

  6

  25.   

  10901/21

  6

  26.   

  10856/21

  6

  27.   

  23309/14

  6

  28.   

  11221/22

  3  Забелешка: Колоквиумот се смета за положен со освоени најмалку 18 поени. Резултатите се конечни и не се можни никакви дополагања. Студентите што положија условно со 16 и 17 поени, следниот пат ќе треба да освојат најмалку 20 или 19 поени.

  Предметен наставник

  Friday, November 17, 2023

  25. вебинар „Светските експерти за аутизам“ гости на МНЗА

  Почитувани колешки и колеги,

  Нашата следна гостинка на 25. вебинар на МНЗА е д-р Паола Молтени од Милано, Италија. Доколку сте заинтерсирани да го проследите вебинарот во живо ве молиме пополнете го регистрацискиот формулар.

  Паола Молтени е дoктор по педагошки науки од католочкиот универзитет во Милно, Италија. Докторирала на тема „Аутизмот во училиште: образовни и наставни стратегии за инклузија“. Таа има направено истражување во Центарот за образование и истражување за аутизам (Универзитет во Бирмингем, Англија) и соработувала со Државниот универзитет во Њујорк (Њу Палц, Њујорк). Таа е предавач по образовни стратегии за лица со аутизам и специјална едукација. Таа е педагошки консултант во предучилишните установи, основните и средните училишта и активно соработува со провинциските училишни канцеларии од регионот Ломбардија. Работела како едукатор во областа на специјалната педагогија во Италија (Милано) и во САД (Андерсон Центар за аутизам, Статсбург, Њујорк).


  Претседател на МНЗА


  Thursday, November 16, 2023

  Шесто предавање ХГФ - 17.11.2023

  Почитувани студенти од ИП,

  Како што се договаравме утрешното предавање по Хумана генетика и физиологија ќе се одржи на платформата Мајкрософт Тимс за да ви се овозможи подобро да го подготвите првиот колоквиум. На платформата треба да бидете најмалку 5 минути порано.

  Сакам уште еднаш да потенцирам дека право на полагање ќе имаат само тие што доаѓаат редовно на предавања во овој семестар и ќе имаат најмногу до 2 минуси од вкупно 6 предавања. За другите студенти можам да кажам дека се ближи јануарската сесија.

  Предметен наставник

  Резулати од првиот колоквиум ФФА - 16.11.2023

  Почитувани студенти,

  Во прилог се резултатите од утринскиот колоквиум по Физиологија со функционална анатомија. Не ми е јасно тие што имаат од 0 до 5 поени зошто дошле и на што се надевале? Многу повеќе ги почитувам оние што останаа дома и се откажаа од полагањето. Морате многу повеќе да учите за јануарската сесија.

  Реден број

  Број на индекс

  ЕКТС

  поени

  1.       

  26163/23

  25

  2.       

  11430/23

  23

  3.       

  26129/23

  17 условно

  4.       

  11426/23

  17 условно

  5.       

  9495/16

  14

  6.       

  26122/23

  12

  7.       

  24538/17

  12

  8.       

  11425/23

  10

  9.       

  11091/22

  10

  10.   

  11383/23

  8

  11.   

  11417/23

  7

  12.   

  26134/23

  7

  13.   

  11377/23

  7

  14.   

  11362/23

  6

  15.   

  11364/23

  6

  16.   

  26169/23

  6

  17.   

  26178/23

  6

  18.   

  26142/23

  6

  19.   

  11403/23

  5

  20.   

  11392/23

  4

  21.   

  11365/23

  4

  22.   

  11415/23

  4

  23.   

  11412/23

  4

  24.   

  10121/18

  4

  25.   

  26121/23

  3

  26.   

  11366/23

  2

  27.   

  26137/23

  2

  28.   

  11375/23

  2

  29.   

  11374/23

  2

  30.   

  26139/23

  2

  31.   

  26172/23

  1

  32.   

  26125/23

  1

  33.   

  26166/23

  0

  34.   

  26128/23

  0


  Предметен наставник