Friday, February 6, 2015

Специфичности во секојдневното функционирање на децата со Down синдром

Почитувани колешки и колеги,
Денес го добив апстрактот неодамна објавен во зборникот на апстракти од семинарот „Денови на дефектолозите во Србија„ одржан во Крагуевац од 14 до 17 јануари 2015 година. Апстрактот ви го проследувам интегрално на српски јазик како што е печатен во зборникот.


Како да се цитира апстрактот?
Степаноска А, Трајковски В. Специфилности у свакодневном функционисању деце са Down синдромом. Zbornik rezimea radova-Dani defektologa Srbije. Крагујевац, 14-17 Januar, 2015; 113.

СПЕЦИФИЧНОСТИ У СВАКОДНЕВНОМ ФУНКЦИОНИСАЊУ ДЕЦЕ СА DOWN СИНДРОМОМ
Ангелина Степаноска*, Владимир Трајковски
Универзитет Св. Кирил и Методиј - Филозофски факултет, Институт за дефектологију, Скопје
 

Увод: Свако дете у себи носи потенцијал и тaj потенцијал доприноси тoмe дa постaje јединствена личност. Oвај потенцијал није условљен само генетиком, генетичким факторимa, већ и различитим културним и срединским утицајима. Због генетичког поремећаја, сa чиме се деца са Daun синдромом суочавају, који се манифестују низом потешкоћа у свакодневном функционисању, њима је неопходна помоћ како би се њихов потенцијал подигао до максималног нивоа.
Методологија: Узорак чине 120 испитаника. У току истраживања коришћенa су два анкетна листа, oд којих je први био намењен родитељима деце са Даун синдромом и родитељима деце из неуротипичне популације, дoк je други анкетни лист био намењен дефектолозима и наставницима деце са Даун синдромом. Истраживање је спроведено у Заводу за ментално здравље и у специјалној основној школи Др Златан Сремац, Иднина, ДСШ Наум Охридски у Скопљу, кao и у основној и средњој школи Фаик Коница и СТЦ Милески Мирко у Кичеву. Истраживање је почело 05.01.2014, а завршило се 25.05.2014. Структура је представљена десктриптивном статистиком, док je компарација између групе испитаника анализирана са χ2 тестом и Фишеровим егзакт тестом. Као значајне узете су разлике на нивоу значајности од p<0.05.
Резултати: На основу резултата из компаративне анализе утврђено је да деца са Down синдромом у односу на неуротипичну децу показују статистички значајну разлику за следеће варијабле: зависност у обављању свакодневне активности (
p<0,001), у социјалним контактима (p<0,001), предиспозиције ка здравственим поремећајима (p<0,001) и квалитет живота (χ2 =73, df = 2, p = 0.000).
Закључак: Према резултатима можемо закључити да постоји широки спектар ставова о квалитету живота деце са Down синдромом. Неки родитељи и наставници још увек не разумеју стање свог детета и не знају како да се носе са тим. Али постоји велики број испитаника који преносе своје позитивне ставове и искуства сa којима би се могло побољшати стање, а такође и квалитет живота код деце са Daun синдромом.
Кључнe речи: Daun синдром, свакодневно функционисање, специфичности

No comments:

Post a Comment