Friday, August 19, 2016

Најновата шангајска листа на универзитети

Почитувани колешки и колеги,
Во познатата шангајска листа на најдобрите универзитети во светот, составена од страна на кинескиот универзитет Чиј Тонг, од земјите од регионот најдобра позиција има Универзитетот во Белград, кој оваа година е во групата од 201 до 300, додека во претходните три години беше во групата од 301 до 400. Универзитетите во Љубљана и Загреб беа во групата од 401 до 500 места, додека универзитетите во Босна и Херцеговина, Црна Гора и Македонија, како и Бугарија и Романија, не се на листата. Многу европски претставници тврдат дека критериумите се фокусираат на истражување на природните науки, а постои губење на видливоста на хуманистичките и општествените науки. Американскиот универзитет Харвард, 14 години по ред на прво место овие списоци, а американските универзитети Стенфорд и Беркли заземаат второ и трето место.
Извор: www.academlink.com 

No comments:

Post a Comment