Friday, September 20, 2019

Научна конференција на тема: Вакцините во 21-от век – предизвици со кои се соочуваме

Агенда 21.09.2019 (сабота)

10:00- 10:15
Вовед во сесија 2
Медицина базирана на докази
модератор, Весна Симонова
Здружение за заштита на правата на пациентите „Здравје со игла не влегува“

10:15– 11:00
Вакцинирање-здравствена потреба или догма без поткрепа
Проблематични страни на вакцинирањето
Етички аспект на законската обврска
д-р Лидија Гајски, спец. интернист
(Хрватска)

11:00– 11:45
Патолошки имун одговор како резултат на продолжена имунолошка провокација со инвазивни вакцини
Имуно-биолошки механизми кои можат да го променат имуното здравје на примателите на вакцини
д-р Среќко Сладољев, PhD имунолог, бивш раководител на Одделот за истражување при Имунолошкиот завод во Загреб, член на Хрватската академија на науки и уметности на дијаспората (Хрватска)

11:45– 12:00
Дискусија

12:00– 12:15
Кафе пауза

12:15– 12:45
Дали вакцините имаат улога во настанувањето на регресивната форма на аутизмот?
Проф. д-р Владимир Трајковски, редовен професор по Хумана генетика, Медицински основи на инвалидноста, Физиологија и функционална анатомија, Аутистичен спектар на нарушувања, Претседател на МНЗА

12:45– 13:15
Превенција vs Профит
Се што не сте знаеле за малите сипаници (морбили), а сте можеле да прашате
Информации vs дезинформации во 21. век
д-р Јована Стојковиќ, спец. психјатар, Претседател на движењето Живеам за Србија и на Здружението на граѓани Право на избор (Србија)

13:15 - 13:30
Дискусија

13:30 - 14:00
Идеолошки конструкции на вакцинација
Социјалните аспекти на медицината и вакцинацијата
Методолошки дизајн на студиите кои се занимаваат со ефикасноста и безбедноста на вакцините
Матеја Чернич, PhD, социолог, асистент предавач, Школа за напредни социјални студии (School of Advanced Social Studies – SASS) (Словениjа)

14:00 - 14:30
Ефикасност vs безбедност на вакцините
Задолжително вакцинирање во Хрватска- сите го препорачуваат, никој не презема одговорност кога работите ќе тргнат на лошо
Приказ на случај
д-р Алма Демировиќ, PhD спец.патолог
научен соработник, Хрватско здружение на родители активисти
(Хрватска)

14:30 - 14:45
Дискусија

14:45– 15:45
Пауза за ручек

15:45– 16:00
Вовед во сесија 3
Превенција во 21. век
модератор, Весна Симонова
Здружение за заштита на правата на пациентите „Здравје со игла не влегува“

16:00– 16:30
Вакцините, свеста и Хипократ, некаде помеѓу нив...
Здравствена превентива
Дали ја разбираме правилно?
д-р Јадранка Бибан, спец. гинеколог, нутриционист
Основач на проектот 8-КА

16:30– 17:00
Алтернативни и докажани начини на превенција од заразни болести
Имаме ли алтернатива? Која превенција да се избере и зошто?
Весна Симонова, фармацевт, спец.фармакоинформатика, хомеопат, Македонско здружение за заштита на правата на пациентите „Здравје со игла не влегува“

17:00-18:00
Прашања од публика
Дискусија и заклучоци од Конференцијата
No comments:

Post a Comment